Sarajevo
0

Britanska ambasada predstavila aktivnosti dobrotvornog društva Miracles

FENA
Michael Tatham
Michael Tatham
Britanska ambasada u Sarajevu organizirala je večeras prijem na kojem je, u prisustvu velikog broja zvanica, predstavila britansko dobrotvorno društvo Miracles i njegove aktivnosti u BiH.

Ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham kazao je u svom obraćanju kako je ova organizacija pružala našoj zemlji veliku podršku tokom rata, ali i poslije njega.

Od početka konflikta Miracles je, kakao je naveo, naporno radio u Velikoj Britaniji na prikupljanju novca za podršku onima na koje su konflikt i poteškoće nastale nakon njega najviše utjecali, najčešće djeci.

Trenutno je rad ove organizacije usmjeren na dva glavna projekta, a to su Miracles centar za protetiku i njegu u Mostaru te Centar za smještaj i obrazovanje romske djece u Zenici.

Centar u Mostaru je osnovan prošle godine novcem koji je prikupio Miracles, a uz dvije donacije Međunarodnog povjereničkog odbora ovaj centar je već napravio više od 50 proteza za žrtve mina i građane s invaliditetom.

Drugi centar, u Zenici, osnovan je u saradnji sa zeničkom općinom i lokalnim predstavnicima romske zajednice. U njemu boravi 24-ero djece i njihovih skrbnika, a pruža im se i podrška u obrazovanju.

"Miracles ima nevjerovatnu historiju prikupljanja novca i sponzorstva u Velikoj Britaniji i želi proširiti osnovu za tu finansijsku podršku", ustvrdio je ambasador Tatham.

On smatra da je ovo predstavljanje organizacije Miracles prilika za kompanije u BiH da razmotre mogućnost saradnje s ovim društvom kako bi razvili socijalni profil svoje kompanije ili im pomogli u prikupljanu sredstava.

Na prijemu je održana i aukcija, te nagradno izvlačenje, a sva prikupljenja sredstva bit će usmjerena na projekte koje ovo društvo provodi u BiH.