"Izgubile su muževe, očeve, braću..."
155

Britanka uputila apel: Pomozite ugroženim bh. ženama da prežive

Klix.ba
Britanska novinarka Stacey Dooley pozvala je sve ljude iz Velike Britanije da pomognu ženama iz BiH koje se bore za preživljavanje.

Dooley se upravo vratila iz naše zemlje gdje je upoznala žene koje se bave malim biznisom koje su pokrenule zahvaljujući pomoći Lendwithcarea, putem kojeg Britanci daju novac za zemlje u razvoju. Putem stranice Lendwithcare.org Britanci uplaćuju novac koji su dobile i žene iz naše zemlje, koje su u prošlom ratu izgubile sve - muževe, porodicu, dom i posao.

"Upoznala sam žene koje su izgubile muževe, očeve i braću u ratu i morale su izgraditi svoj život ispočetka. Bilo je teško, jer one ne bi mogle danas izdržavati sebe ni svoju djecu da nije bilo pomoći Lendwithcare.org, koji im je pomogao da pokrenu vlastiti mali biznis", napisala je Dooley, piše Marie Claire magazin.

Kupovinom vaučera na ovoj stranici prikupljaju se sredstva koja potom budu uplaćena zemljama u razvoju, odnosno ljudima koji su u stanju socijalne potrebe, kako bi pokrenuli vlastiti biznis. Dooley je pozvala sve Britance da pomognu bh. ženama i uljepšaju im praznike.

"Bliži se Božić, kada kupujemo poklone voljenima, kupite vaučere i pomozite drugima, ja ću to sigurno učiniti", napisala je ova novinarka.

Lendwithcare.org uspostavio je CARE International Velike Britanije. Poklon vaučeri koštaju 18 eura i dostupni su u raznim dizajnima, mogu biti posalni putem e-maila ili isprintani.