Preusmjeravanje novca
0

Britanija obustavlja pomoć za BiH i još 15 zemalja

FENA
Andrew Mitchell
Andrew Mitchell
Velika Britanija je saopćila da će obustaviti direktnu pomoć za 16 zemalja kao i četiri agencije Ujedinjenih nacija (UN). Ta sredstva će, prema odluci londonske vlade, biti preusmjerena na najsiromašnije zemlje.

Zemlje kojima će do 2016. godine biti uskraćena pomoć su Angola, Bosna i Hercegovina, Burundi, Kamerun, Kambodža, Kina, Gambija, Indonezija, Irak, Kosovo, Lesoto, Moldavija, Niger, Rusija, Srbija i Vijetnam.

London više neće finansirati ni Organizaciju UN-a za industrijski razvoj, UN HABITAT, Međunarodnu organizaciju rada i Međunarodnu strategiju za smanjenje rizika od prirodnih nepogoda, prenijele su agencije.

Umjesto toga, Britanija će preusmjeriti oko 10,6 milijardi dolara na 27 najsiromašnijih zemalja i zemalja razorenih sukobima, među kojima su Afganistan, Bangladeš, Demokratsku Republiku Kongo, Etiopiju, Indiju, Pakistan, Somaliju, Sudan, Jemen i Zimbabve, i povećat će finansijsku podršku za devet međunarodnih organizacija, uključujući UNICEF.

"Ova vlada ima radikalno drugačiji stav prema pomoći. Želimo da se o nama sudi na osnovu naših rezultata, a ne na osnovu toga koliko novca trošimo", izjavio je tajnik za međunarodni razvoj Andrew Mitchell povodom prijedloga revizije budžeta za pomoć inostranstvu.

Rezultati ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da se mnogi Britanci ne slažu s tim da vlada pomaže stranim zemljama, dok istovremeno smanjuje budžet za mnoge domaće potrebe zbog rekordnog deficita.