Uoči Brexita
2

Britanija možda ipak organizuje prijevremene izbore u decembru

FENA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Britanski premijer Boris Johnson želi da pokuša ponovo da provuče kroz parlament prijedlog zakona o održavanju vanrednih izbora nakon skoro tri i po godine borbe i konflikta oko izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

U vrijeme kada Evropska unija finalizira treću odgodu Brexita koje je originalno trebalo da se odvije 29. marta, Ujedinjeno Kraljevstvo, njihov parlament, ali i glasači su ostalo podijeljeni o tome kako i treba li uopće izaći iz EU.

Johnson, koji je obećao da će provesti Brexit do 31. oktobra bez obzira na sve, više puta je zahtijevao da se održe izbori 12. decembra kako bi okončali ono što on naziva užasavajućom paralizom. Za ovo mu je potrebna većina u parlamentu.

"Nećemo dopustiti da se ova paraliza nastavi i, na ovaj ili onaj način, moramo krenuti s pripremama za održavanje izbora. Ovaj dom ne može više držati zemlju kao taoca", rekao je Johnson u parlamentu u ponedjeljak.

U međuvremenu, zakonodavstvo koje bi trebalo provesti Johnsonov sporazum o Brexitu stavljeno je na čekanje, zbog potencijalnih izbora, rekao je Jacob Rees-Mogg, koji nadgleda zakonodavni program vlade u Donjem domu britanskog parlamenta, piše Reuters.

Ovi prvi božićni izbori u Britaniji od 1923. bili bi krajnje nepredvidljivi. Brexit je na različite načine umorio i razljutio glasača, dok je umanjio tradicionalnu odanost dvjema glavnim strankama, Konzervativnoj i Laburističkoj.

Konačno, birači bi imali izbor između izmučenog Johnsona koji se zalagao za svoj sporazum o Brexitu ili socijalističke vlade pod Jeremyjem Corbynom koji je pregovarao o sporazumu prije referenduma.

Ako nijedna stranka ne bi pobijedila, zastoj oko Brexita bi se nastavio.