Jeftino i ugodno
0

Britanci kupuju nekretnine u Bosni i Hercegovini

Sarajevo-x.com
Bosna i Hercegovina ne nalazi se na listi omiljenih destinacija za britanske kupce nekretnina. Na pomen Sarajeva i Mostara, bude se uspomene na tragični rat koji je odnio živote stotina hiljada ljudi.

Ipak, petnaest godina nakon rata, mala i neustrašiva grupa Britanaca dolazi u BiH, potaknuta poboljšanim vezama, vladinim pokušajem da pospješi turizam, kao i duplo nižim cijenama nekretnina nego u susjednoj Hrvatskoj.

Među njima je Philip Lilleyman (61), bivši pukovnik, koji je 2004. godine kupio oronulu kuću u iz 18. vijeka u Trebinju, prelijepo gradu na obalama Trebišnjice, 15 kilometara od Dubrovnika. Lilleyman je tokom rata boravio u BiH sa britanskom vojskom, kada je odlučio napraviti kuću iz snova kada ode u penziju.

Philip i njegova supruga Lynda (54) ruševnu kuću na brdu, okruženu vrtom u kojem par sada uzgaja grožđe i kajsije, platili su oko 22 hiljade eura. Tokom restauarcije koja je trajala dvije godine, obnovili su kuću, podigli krov, restaurirali posjed koristeći originalni kamen i uložili preko 150.000 eura, a kuća se sada procjenjuje na oko 600 hiljada eura.

"Od penzionisanja 2006. godine, supruga i ja šest mjeseci godišnje provodimo ovdje. Volimo sve ovo, izgleda kao Provansa prije dolaska turista, sa plavim nebom, sjajnim pijacama i vijekovima historije. I sve to za upola manje novca nego u Hrvatskoj", rekao je Lilleyman.

Bosna je šarmirala i Petera Chappella (49) iz Oxfordshirea bivšeg savjetnika u OHR-u, koji se u našoj nastanio 2002. godine nakon isteka ugovora. Zajedno sa suprugom Goranom, rođenom Bosanskom, sa kojom ima šestogodišnju kćerku, u Drvaru je napravio kuću i fabriku za porodični biznis, piše Sunday Times.

"Proces gradnje kuće bio je jednostavan. Vještine su tu, iako trebate četiri puta više strpljenja nego u Britaniji", rekao je Chappelle. On je istakao da je BiH kao Engleska prije 50 godina, materijalizam je manje izražen, odlično je za djecu, ima odlična skijališta, a more je udaljeno nekoliko sati vožnje.

Još jedna osoba iz Oxfordshire svoju je sreću našla u Sarajevu gdje je došla 1994. godine kao nevladin aktivista. Marina Bowder zaljubila se u bosanskog vojnika Armina Alagića i ovdašnji način života. Njih dvoje sada drže engleski pub na Vratniku, u čijoj blizini imaju i kuću. Mnogo posla oko renoviranja kuće uključivalo je brisanje ratnih ožiljaka.

"Kopajući u vrtu, pronašla sam topovko đule iz 18. vijeka, pušku iz Drugog svjetskog rata i granatu iz posljednjeg rata", rekla je Marina.

Dok su renovirali kuću, par se pridržavao starim procesima, pa su u unutrašnjosti tražili specijaliste za drveni krov i željezne ključaone.

Paul Bradbury, direktor agencije koja prodaje nekretnine u BiH tvrdi da zemlja ima potencijala za hrabrije kupce.

On je istakao niske cijene nekretnina, kao i ljepote Mostara i olimpijskih ljepotica Jahorine i Bjelašnice koji nude priliku hrabrim kupcima.