Razgovor za Klix.ba
30

Briselski analitičar Toby Vogel: EU vrlo dobro zna šta nije u redu s političarima u BiH

Piše: A. D.
Toby Vogel (Foto: RFE)
Toby Vogel (Foto: RFE)
Toby Vogel, viši saradnik berlinskog Vijeća za politiku demokratizacije sa sjedištem u Briselu, te ekspert za evropske integracije, u razgovoru za Klix.ba dao je svoju prognozu za predstojeće izbore u EU. Također, osvrnuo se i na unutrašnje prilike u BiH odnosno govorio je o predstojećem mišljenju Evropske komisije o kandidatskom statusu za našu državu.

On očekuje da će na izborima za Evropski parlament desničari dobiti prilično veliki broj glasova. To su, kaže anti - EU i anti - imigrantske snage, posebno u Italiji i Velikoj Britaniji.

"Očekuje se da će glavni gubitnici biti Evropska narodna stranka (EPP) i Evropski socijalisti (PES), koji će izgubiti svoju sadašnju apsolutnu većinu u EP-u. Međutim, sadašnje glavne stranke kao što su EPP, PES, Liberali i Zeleni, svaka ima svoju parlamentarnu grupu i više su interno kohezivne od krajnje desnice i anti-EU populista, koji se mogu podijeliti u tri odvojene grupe. To će znatno smanjiti njihovu moć u parlamentu", kaže Vogel.

On je za naš portal prokomentirao i nedavnu posjetu njemačke kancelarke Angele Merkel i lidera EPP-a Manfreda Webera Zagrebu na događaj koji je organizirao HDZ. Oba gosta su, podsjetimo, prisustvovala svečanosti na kojoj je puštena i muzika kontroverznog Thompsona.

"Merkel je smatrala da vodi kampanju za Webera, koji je vodeći kandidat EPP-a za izbore za Evropski parlament, ali i za HDZ, koji je članica EPP-a. Thompsonova pjesma bila je provokacija, a možda čak i zamka za Merkel, što ju je stavilo na servis 'okupacionoj' agendi Hrvatske u Bosni i Hercegovini. HDZ je dugo pokušavao potkopati ustavni poredak svojih susjeda, i to sa de facto savezom s rukovodstvom bosanskih Srba. To je bio dio veće priče koja je u cijelosti bila usmjerena na domaću publiku u Hrvatskoj", rekao je on.

Kaže da ne očekuje nikakva veća otkrića u izvještaju o napretku Evropske komisije za BiH koji treba biti uskoro predstavljen, iako pocrtava da očekuje možda malo više detalja o njihovim planiranim aktivnostima kada je u pitanju vladavina prava.

"Komisija vrlo dobro zna što nije u redu sa stanjem u politici BiH, sa političarima, kao i građani BiH, ali je očigledno ponestalo ideja o tome što učiniti s njima ili čak kako ih zaobići, kao što je to učinjeno i s Reformskom agendom", naveo je Vogel.

Govoreći o blokadi kod formiranja vlasti što je usko vezano i sa mišljenjem Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH, Vogel je rekao da je formiranje vlade u ustavnoj strukturi BiH, koja je fragmentirana, veoma složena stvar.

"Ne bih čak ni nužno krivio političke partije za to, već sistem. Tako su problemi BiH daleko dublji od nemogućnosti formiranja vlasti na različitim nivoima. I cijelo pitanje odnosa sa NATO-om je veoma podijeljeno po svojoj suštini, tako da će biti teško naći kompromis o tome. Ali, također, ne bismo trebali precijenjivati ​​status kandidata. Sjeverna Makedonija je kandidat od 2005. godine, a čak i nakon Prespanskog sporazuma oko pitanja imena - koji je trebao biti stvar koja će potaknuti napredak u fazu pregovora - malo je vjerovatno da će se lideri EU sljedećeg mjeseca dogovoriti o otvaranju pregovora i pridruživanju Makedonije. Biti kandidat zaista je besmisleno sve dok zapravo ne otvarate razgovore s EU", zaključio je naš sagovornik.