BiH
0

Brisel: Pokrenut dijalog o bezviznom režimu za BiH

FENA
Potpredsjednik Evropske komisije Jacques Batrot, zadužen za pitanja pravosuđa, ljudskih prava i sigurnosti, pokrenuo je danas u Briselu dijalog o bezviznom režimu s Bosnom i Hercegovinom, saopćeno je iz Evropske komisije.

Cilj ovog dijaloga je dati jasne pokazatelje vlastima Bosne i Hercegovine koje mjere treba poduzeti da bi se omogućio bezvizni režim za sve njene građane.

  • Otvaranjem dijaloga o bezviznom režimu, Evropska unija dokazuje svoju odlučnost za postizanje zajedničkog cilja - slobodnog kretanja građana Bosne i Hercegovine, izjavio je potpredsjednik Barrot na početku ceremonije dijaloga o bezviznom režimu.

Evropski komesar za proširenje Olli Rehn također je pozdravio pokretanje dijaloga o uspostavljanju bezviznog režima za sve građane Bosne i Hercegovine.

  • Mislim da je to posebno dobra vijest za mlađe generacije koje će kroz mobilnost imati mogućnost da iz prve ruke steknu iskustva o Evropskoj uniji. Bezvizni režim je također od ključne važnosti za razvoj biznisa čime se doprinosi ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mjesta, kazao je Rehn.

U Bosni i Hercegovini je od 1. januara na snazi Sporazum o viznim olakšicama s Evropskom unijom. Ovaj sporazum omogućava lakše dobijanje viza za veliki broj kategorija građana, od studenata, sportista, radnika u oblasti kulture, novinara, do osoba koje posjećuju rodbinu koja živi u zemljama Evropske unije, osoba kojima je neophodan medicinski tretman, firmi koje sarađuju s firmama iz zemalja Evropske unije i drugih.

Današnji sastanak predstavlja naredni korak i otvaranje dijaloga, s vlastima Bosne i Hercegovine koji će dovesti do bezviznog režima za sve njene građane. Evropska unija će nastaviti s pružanjem političke i finansijske podrške Bosni i Hercegovini da bi ispunila sve neophodne uvjete za uspostavljanje bezviznog režima.