Integracija
0

Brisel: Efendić i Kasumović uvodničari na sastanku Odbora za Zapadni Balkan

Klix.ba
U Briselu je u srijedu održan je sastanak Odbora za Zapadni Balkan u okviru Evropskog komiteta regija. Tema sastanka bila je integracija zemalja Zapadnog Balkana i problemi na tom putu iz ugla lokalnih zajednica.

Ovom prilikom posebno su u fokusu bile Bosna i Hercegovina i Albanija, a u ime naše države na poziv predsjednika odbora za Zapadni Balkan Franza Schausbergera, inače savjetnika evropskog komesara za proširenje Olija Rehna, govorili su načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Tokom ovog sastanka naglašena je važnost učešća lokalnog nivoa vlasti u procesima integracije jer je to nivo vlasti u kojem se odvija život i koji je najbliži građanima. Posebna pažnja posvećena je ekonomskim i socijalnim problemima zemalja Zapadnog Balkana koje se suočavaju sa visokom stopom nezaposlenosti, naročito mlade populacije, što za rezultat ima odlazak mladih u zemlje Zapadne Evrope u potrazi za poslom.

U svom izlaganju načelnik Efendić istakao je da su lokalne zajednice u BiH veoma malo uključene u reformske procese na evropskom putu obzirom da se zakoni često donose bez ikakvih konsultacija sa njima. Predstavio je napore koje Općina Novi Grad čini proteklih godina u nastojanju da pomogne privredi kako bi se otvorio što veći broj novih radnih mjesta. Naročito je kao problem istakao radno zakonodavstvo koje omogućava čak i kompanijama koje imaju godišnje profite koji se mjere desetinama i stotinama miliona KM, da ipak isplaćuju minimalne plate svojim zaposlenima, pa pored onih koji su nezaposleni i veliki broj zaposlenih zbog malih plata žele otići iz BiH u potrazi za boljim poslom. Zbog toga jeftina radna snaga nikako ne smije biti oslonac ekonomije.

Gradonacelnik Zenice Fuad Kasumović pozvao je sve one koji donose odluke u Evropskoj uniji da olakšaju put Bosne i Hercegovine i njeno pridruživanje, jer je zahtjeve Evropske unije teško provesti kroz komplikovana ustavna rješenja koja građani BiH nisu birali.

Zaključci sa sastanka Odbora za Zapdni Balkan biće prezentirani ključnim akterima i komesaru za proširenje, te se očekuje da u narednom periodu više pažnje bude posvećeno lokalnim zajednicama bez kojih se ne mogu provoditi ozbiljnije reforme u bilo kojoj državi.