BiH
0

Brisel: Crnadak se sastao s visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas, tokom radne posjete Briselu, s potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

Ministar Crnadak je informirao visoku predstavnicu Mogherini da proces popunjavanja Upitnika Evropske komisije ide očekivanom dinamikom i da BiH nastavlja aktivnosti s ciljem ostvarivanja statusa kandidata za članstvo u EU do kraja godine. Ministar Crnadak upoznao je visoku predstavnicu Mogherini da BiH nastavlja s provođenjem Reformske agende i da su glavni prioriteti u 2017. godini borba protiv korupcije, ekonomski razvitak, s posebnim naglaskom na smanjenje visoke stope nezaposlenosti.

Tokom razgovora ministar Crnadak i visoka predstavnica Mogherini su se usuglasili da je proces evropskih integracija od velikog značaja za cijeli region, te da će se proces proširenja EU na zapadni Balkan nastaviti uprkos brojnim izazovima s kojima se EU suočava kao što su Brexit, izbori u nekim članicama EU, ekonomska kriza, terorizam, migracije i sl.

Ministar Crnadak je razgovarao s visokom predstavnicom i o potencijalnoj reviziji tužbe BiH protiv Srbije za genocid, upoznao je s mogućnošću da to bude novi izvor međusobnog nepovjerenja i tenzija u BiH kao i s činjenicom da su dva člana Predsjedništva izričito protiv pokretanja revizije.

Tokom boravka u Briselu ministar Crnadak je održao radne sastanke s kopredsjedavajućim Grupe prijatelja BiH u Europskom parlamentu Jasenkom Selimovićem, članom Europskog parlamenta Eduardom Kukanom, predsjednikom Europske pučke stranke (EPP) Josephom Daulom i glavnim tajnikom EPP Antoniom Lopez-Isturizom.

Na kraju posjete, večeras, predviđen je sastanak i sa stalnim izvjestiteljem Europskog parlamenta Cristianom Dan Predom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.