BiH
0

Brisel: Adnan Terzić se obratio Vijeću za implementaciju mira (PIC)

NINA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić je članovima Vijeća za implementaciju mira prezentirao sadržaj pisma koje mu je uputio komesar Evropske komisije za proširenje Oli Ren i upoznao ih sa ritmom i akcijama koje će biti poduzete od strane bh. institucija radi završetka preostalih obaveza definiranih ovim pismom.

Predsjedavajuci Terzić izrazio je zadovoljstvo zbog ovog pisma, jer ono potvrđuje spremnost Evropske unije da prihvati naredni korak BiH ka evropskim integracijama. Preostaje da se jasno definiraju obaveze BiH i aktivnosti Evropske komisije, koje bi doveli do dobijanja saglasnosti za početak pregovora u maju 2005. o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju .

Na sastanku PIC-a razgovarano je o trenutnim reformskim procesima u BiH, a posebno su analizirane teme ostvarene saradnje sa Haškim tribunalom, početak reforme policijskih struktura BiH, reforme odbrane i pregled ispunjenja elemenata definiranih Studijom izvodljivosti.

Vijeće za implementaciju mira je prepoznalo i prihvatilo napredak učinjen u saradnji sa Hagom istakavši da je ovaj proces konačno krenuo ispravnim putem i da su rezultati evidentni, ali da ga je neophodno kompletirati hapšenjem glavnooptuženih, Karadžića i Mladića, kako bi se postigla puna saradnja sa Haškim tribunalom.

Vijeće za implementaciju mira je pohvalilo trenutnu reformu odbrane kao i činjenicu da je ostvarena popunjenost u iznosu od 65 % veća od planirane popunjenosti u Ministarstvu odbrane, operativnom štabu i zajedničkoj komandi. Ovom reformom ispunjen je posljednji tehnički uslov neophodan za prijem BiH u Partnerstvo za mir.

Na današnjem sastanku identificirana je spremnost bh. vlasti na svim nivoima za početak pregovora o budućem ustroju policijskih snaga kao jednog od ključnih preduslova za Studiju izvodljivosti. Neophodan je konsenzus u skladu sa tri definirana principa Evropske komisije.