{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brisanje ratnog tunela iz turističke ponude

S
24.2.2009. u 17:45
0
41
Brisanje ratnog tunela iz turističke ponude
0
Brisanje ratnog tunela iz turističke ponude
Turistička zajednica Federacije Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje zahtjev Udruženja logoraša iz Australije da se iz turističke ponude grada Sarajeva izbriše tunel Dobrinja - Butmir.
U saopćenju koje je upućeno medijima, logoraši traže i da se obustave turističke i posjete diplomatske delegacije objektu, nazivajući sarajevski tunel mjestom zločina.

U pismu koje su objavili mediji u RS-u, a koje je potpisao predsjednik udruženja Milivoj Gligorević, ističe se da je tokom gradnje tunela poginuo i ranjen veliki broj srpskih zarobljenika.

"Tunel Dobrinja - Butmir je živa rana preživjelih logoraša i vječno mjesto zločina. Prilikom gradnje poginuli su Slaviša Kapetina, Ranko Varagić, Milan Krstić, Mika Andrić, Goran Andrić i mnogi drugi logoraši, koji nisu preživjeli užasne psihičke i fizičke torture", navedeno je u pismu, u kojem stoji da su taj tunel, za potrebe Armije BiH, pod prinudom, kopali i gradili Srbi iz logora "Silos" i "Hrasnica" od aprila do avgusta 1993. godine.

Bivši logoraš Dane Borović sjeća se da su u noći između 23. i 24. aprila, uz svjetlost svijeća, počeli da grade podzemnu saobraćajnicu ispod piste sarajevskog aerodroma, koji je bio pod kontrolom Ujedinjenih nacija.

Logoraši, kojima je omogućeno da se isele u Australiju, ističu da je psihofizičko maltretiranje Srba u bošnjačkim logorima "prevazišlo sve norme ljudskog ponašanja", te da je bilo daleko od pravila i okvira Ženevske konvencije.

"Kao živi štit bili smo izloženi životnoj opasnosti. Naši članovi još pamte torture i stradanja, te zbog toga upozoravamo da tunel mora biti obilježen kao mjesto zločina, a ne turistička atrakcija Sarajeva", navedeno je u pismu logoraša.

Predstavnici Turističke zajednice Federacije BiH smatraju da je ovaj zahtjev apsurdan, tvrdeći da je tunel Dobrinja - Butmir simbol preživljavanja i otpora građana Sarajeva.

"Sarajevski tunel je simbol spasa grada Sarajeva u najgorim ratnim vremenima. To ujedno jedna od najpopularnijih destinacija koju domaći i strani turisti posjećuju. Smatram da se ne treba obazirati na takve sramne zahtjeve kao što su brisanje sarajevskom tunela sa turističke mape grada", kazala je Munevera Bašić-Hodžić, glasnogovornica Turističke zajednice FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: