Prva mostarska
151

Brigada koja je odbranila Mostar: Mi nismo išli u rat, nama je on došao na vrata

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Jedinstvena organizacija boraca Mostara organizirala je obilježavanje dana 1. mostarske brigade. Polaganje cvijeća i učenjem Fatihe na mostarskim Šehitlucima odana je počast poginulim pripadnicima, a održana je i svečana akademija, sve povodom 25. godišnjice formiranja ove proslavljene jedinice Armije RBiH.

"Svaki put kad organizujemo ovakve manifestacije okupe se ljudi, pripadnici jedinice i odgovorni, uvijek prolazimo iznova kroz neke traume jer živimo u gradu koji deset godina nema izbora, a kad uzmemo da od 1990. do 1996. godine nismo imali izbore, a opravdanje je rat, šta je danas opravdanje. Sve ovo radimo skromno jer ne želimo da dižemo tenzije", kazao je u uvodu Semir Drljević Lovac, legendarni komandant ove brigade.

Drljević se prisjetio vremena kad je brigada formirana, kazavši da je ovo domicilna jedinica, jer niko od njih nije išao u rat, već je rat svima došao na vrata.

"Brigada je nastala od samostalnih bataljona i četa mostarskih gradskih i prigradskih naselja koje su ranije formirane, kad su protjerani ljudi sa istoka i juga Hercegovine ojačani smo njima, ali i to su većinom naša rodbina i prijatelji, nemaju samo iz Širokog rodbinu u Mostaru", zaključio je Drljević.

Sead Salčin, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Mostar kazao je da je brigada formirana nakon napada srbo-četničkog agresora, a kasnije i jedinica HVO-a i HV-a.

"Prva mostarska brigada je božiji dar narodu i ovom kraju u tom burnom vremenu, jer su odbranili ovaj prostor i sačuvali ga za dalju implementaciju mira. Emocije su kao da je ovo jučer bilo, mi se nikad toga nećemo osloboditi, a pridružuje nam se i mlađa raja u obilježavanju ovog vrijednog datuma", prisjetio se Salčin.