BiH
87

Breza: Lagala da su je opljačkali kako bi naplatila štetu u Danskoj

FENA
Policijski službenici MUP-a Zeničko-dobojskog lišili su slobode žensku osobu H.S. iz Breze, privremeno nastanjena u Danskoj, i H.E., rođenog 1968. godine, iz Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo "lažno prijavljivanje", iz člana 347. KZ-a FBIH.

Oni su dežurnoj službi Policijske stanice Visoko prijavili da su nad njima tri nepoznate osobe izvršile razbojništvo u mjestu Kopači kod Visokog.

U svojoj prijavi "oštećena" je navela da je krivično djelo izvršeno dok je upravljala vozilom marke Renault Megane, krećući se regionalnim putem iz pravca Ilijaša u pravcu Visokog, te dolaskom u mjesto Kopači u jednom momentu osjetila udarac u zadnji dio vozila usljed kontakta sa vozilom koje se kretalo iza nje, nakon čega je zaustavila vozilo.

Prilikom izlaska iz vozila ispred oštećene se zaustavlja putničko vozilo iz kojeg su izašla tri nepoznata muškarca, od kojih jedan prilazi oštećenoj i rukom joj trga ogrlicu s vrata, a drugi uzima torbu iz unutrašnjosti vozila, u kojoj se nalazio novčanik, dok treća osoba otuđuje stvari sa zadnjeg sjedišta vozila, nakon čega se svojim vozilom udaljavaju velikom brzinom u pravcu Visokog.

"Oštećena" je također navela da su joj tom prilikom otuđili telefon iPhone 5S, laptop MacBook koji se nalazio u prtljažniku vozila i novac iz novčanika - 4.000 eura i 370 KM u raznim apoenima.

Odmah po saznanju za navedeni događaj na lice mjesta je upućena patrola policije, koja je obezbjedila lice mjesta, nakon čega je o navedenom obaviješten i dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva ZDK-a. Na mjestu izvršenja krivičnog djela je obavljen uviđaj od ekipe Policijske stanice Visoko, a radnjama je rukovodio tužilac, po čijim uputama i nalozima se postupalo u cilju rasvjetljavanja izvršenog razbojništva.

Operativnim aktivnostima, praćenjem kretanja oštećene spornog dana, te drugim operativnim i kriminalističkim radnjama, utvrđeno je da su oštećena H.S. i još jedna muška osoba na parking prostoru u mjestu Podlugovi podesnim predmetom nanijeli oštećenja na vozilu, kojim se kasnije odvezla u pravcu Visokog, gdje u mjestu Kopači fingira razbojništvo, kako bi naplatila životno osiguranje u Danskoj, gdje trenutno živi.