BiH
42

Brexit bi mogao označiti kraj Cameronove vlade, ali i Velike Britanije

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Građani Sjeverne Irske i Škotske snažno su podržali ostanak Velike Britanije u EU, a konačni rezultati referenduma, na kojem je većina građana Velike Britanije podržala izlazak iz EU, sigurno će imati i posljedice na unutarpolitičkom planu.

Sjeverna Irska ima poseban interes da ostane u EU jer graniči s Irskom - jednom od članica EU. Nije jasno kako će biti uređeni odnosi Republike Irske i Sjeverne Irske nakon što Velika Britanija napusti EU.

Martin McGuinness, zamjenik prvog ministra Sjeverne Irske, već je zatražio održavanje referenduma na kojem bi se glasalo o ujedinjenju Sjeverne Irske i Republike Irske.

Prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon ranije je najavila da će Škotska, ako Velika Britanija podrži izlazak iz EU, održati novi referendum o ostanku u Velikoj Britaniji u roku od dvije godine. Dvije trećine Škota podržalo je ostanak u EU što ukazuje na to da bi i podrška novom referendumu mogla biti prilično velika.

Analitičar Severin Carrell za Guardian kaže kako će Sturgeon morati uzeti u obzir stavove ključnih ljudi u svojoj stranci, posebno svog prethodnika na čelu stranke Alexa Salmonda - čovjeka koji je snažno zagovarao napuštanje Velike Britanije. Ranije ankete su pokazale da trećina Škota smatra da bi Brexit bio dovoljan razlog za održavanje novog referenduma.

Prva posljedica Brexita mogao bi biti pad vlade Davida Camerona. Britanski premijer i lider konzervativaca referendum je obećao 2013. nakon snažnih pritisaka iz redova vlastite stranke, a najvjerovatnije će upravo on biti prva žrtva Brexita.

Nigel Farage, lider UKIP-a, na pitanje treba li Cameron podnijeti ostavku kratko odgovara: "Odmah".

Leđa Cameronu okreću i njegove stranačke kolege. John Redwood kaže za BBC kako Britaniju mora voditi vlada sastavljena od onih koji su podržali Brexit.

Cameron je ranije izjavio da će ostati na premijerskoj funkciji bez obzira na rezultate, ali će to biti teško ostvariva želja. Jedan od glavnih Cameronovih konkurenata među konzervativcima je Boris Johnson, bivši gradonačelnik Londona, kojeg mnogi vide kao budućeg premijera.

U prvom obraćanju naciji Cameron će morati odgovoriti da li će ostati na funkciji premijera, kao i da li će biti raspušten parlament i održani novi izbori.