Za sigurnost žrtve
13

Brčko: Žrtve nasilja u porodici od sada imaju sistemsku podršku i utočište

Piše: M. N.
Žrtve nasilja u porodici u Brčko distriktu od sada će imati sistemsku podršku niza institucija i ustanova koje će prvobitno raditi na suzbijanju i zaustavljanju nasilja, ali i pomagati nesretnim, najčešće, ženama i djeci.

Tužilaštvo Brčko distrikta, MUP, Odjeljenje za zdravstvo (socijalna zaštita), Odjeljenje za obrazovanje, JU Zdravstveni centar, Udruženje aktivnih žena "Gender", Udruženje "BH novinari" i Klub novinara "Bosanska Posavina" potpisali su Protokol o saradnji i postupanju u slučaju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Obavezali su se da će u okviru svojih nadležnosti, rukovodeći se principom zaštite sigurnosti žrtve suzbijanjem nasilja, zaustavljanjem nasilja i sprečavanjem njegovog ponavljanja međusobno sarađivati i kreirati mehanizme za integrisan i koordiniran odgovor na nasilje u porodici u Brčko distriktu BiH.

Krajnji korisnici Protokola su svi članovi porodice, uključujući direktne žrtve koje su u najvećem broju žene i žrtve koje svjedoče nasilju, što su uglavnom djeca, kao i počinioci nasilja.

"Postupanjem s dužnom pažnjom i u skladu s protokolom omogućit će se povećana zaštita od nasilja u porodici, u kratkom vremenu i uz manji trošak za društvo i pojedince. Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici Brčko distrikta BiH propisano je da posebnu pomoć i zaštitu uživa žrtva koja je dijete, osoba koja ima 65 godina ili je starija, osoba s invaliditetom i osoba pod starateljstvom. U slučajevima nasilja u porodici subjekti zaštite dužni su da međusobno sarađuju i razmjenjuju potrebne podatke i informacije", kazala nam je Gorica Ivić, projekt koordinatorica Fondacije "Udružene žene".

S otvorenja kancelarije
S otvorenja kancelarije

Otvorena je i kancelarija koja će biti jedno od utočišta žrtvama nasilja u porodici. Smještena je u Pododjeljenju za socijalnu zaštitu Brčko distrikta i prilagođena za pružanje nesmetane psihosocijalne podrške žrtvama.

"To znači da će žrtve nasilja moći u sigurnom prostoru dobiti podršku uposlenica Pododjeljenja. Napravljena je zvučna izolacija kako bi osobe s iskustvom nasilja stekle povjerenje i privatnost dok razgovaraju o osjetljivim problemima", kazala nam je Ivić.

Kancelariju su u utorak svečano otvorili predstavnik UN Women BiH David Saunders i Johan Norqvist, prvi sekretar švedske ambasade u BiH, uz čiju pomoć je ova kancelarija i otvorena.

U toku je izrada pravilnika o postupanju koji obuhvata evidencije o izvještavanju subjekata zaštite prema Odjeljenju za zdravstvo dva puta godišnje, mjere obaveznog psihosocijalnog tretmana počinilaca nasilja u porodici te zaštitne mjere obaveznog liječenja od ovisnosti počinilaca nasilja u porodici.

Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova u BiH, svaka treća žena je žrtva nekog oblika nasilja, psihičkog ili fizičkog. U Brčkom, prema nezvaničnim procjenama, blizu 50 žena biva žrtva nasilja. Na Zakon o zaštiti od nasilja u porodici čekalo se godinama, a konačno je usvojen početkom marta ove godine.