BiH
0

Brčko: Za silovanje maloljetnice određen vaspitno-popravni dom

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Apelacioni sud Brčko distrikta potvrdio je prvostepenu sudsku odluku prema mlađem punoljetnom licu za krivično djelo silovanja maloljetnice, određujući mu vaspitnu mjeru upućivanja u vaspitno-popravni dom gdje može ostati najmanje šest mjeseci, a najduže četiri godine.

Silovanje, koje je to lice počinilo dok je bilo maloljetnik, dogodilo se 1. januara ove godine u prigradskom naselju Brka kod Brčkog.

Sekretar Tužilaštva u Brčkom Samir Beganović podsjetio je da je, nakon što je okončalo pripremni postupak, Tužilaštvo podnijelo prijedlog Osnovnom sudu da se osumnjičenom izrekne kazna maloljetničkog zatvora.

"Prijedlog je obrazložen postojanjem osnovane sumnje da je osumnjičeni počinio najteži oblik krivičnog djela silovanja i potrebom oštrije društvene osude inkriminiranog ponašanja. Međutim, Osnovni sud distrikta je krajem maja donio rješenje o izricanju vaspitne mjere upućivanja u vaspitno-popravni dom, ne uvaživši prijedlog Tužilaštva", rekao je Beganović novinarima.

On je napomenuo da je brčansko Tužilaštvo, nezadovoljno takvom odlukom, izjavilo žalbu Apelacionom sudu insistirajući, kao i tokom prvostepenog postupka, na kazni maloljetničkog zatvora.

Rješavajući ovu žalbu, nadležni sud u distriktu je, međutim, potvrdio prvostepenu presudu pravosnažno okončavši krivični postupak vaspitno-popravnom mjerom zavodskog tipa.

"Prema Zakonu o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku Brčko distrikta, koji je primijenjen u ovom slučaju, zavodske mjere izriču se prema licu prema kome treba preduzeti trajnije i intenzivnije mjere vaspitanja ili liječenja uz njegovo potpuno odvajanje od dotadašnje sredine", napomenuo je Beganović.

On je podsjetio, da je Tužilaštvo Brčko distrikta ubrzo nakon otkrivanja krivičnog djela otvorilo krivični postupak prema tada još maloljetnom licu zbog sumnje da je 1. januara u ranim jutarnjim časovima iza jednog ugostiteljskog objekta u Brki kod Brčkog na polni odnos prisilio maloljetnu žensku osobu.

Nakon hapšenja i određivanja pritvora prema maloljetniku Tužilaštvo je u kratkom vremenskom periodu saslušalo relevantne svjedoke, provelo potrebna vještačenja i prikupilo druge potrebne dokaze.