BiH
0

Brčko: Veliki broj oboljelih od karcinoma reproduktivnih organa

SRNA
Brčko
Brčko
Na području Brčko distrikta prošle godine registrovano je 19 žena oboljelih od karcinoma reproduktivnih organa, što je poražavajući podatak, izjavio je danas šef Ginekologije u brčanskoj Bolnici Slavko Nikić.

On je precizirao da je od ovog broja, u osam slučajeva otkriven invazivni oblik raka grlića materice, od čega u četiri slučaja u ranoj fazi, ka o i pet karcinoma jajnika.

	Prema njegovim riječima, u 2010. godini registrovan je 21 slučaj oboljenja od karcinoma, što je u odnosu na 2009. godinu za osam slučajeva manje.  

Navodeći uporedne podatke, Nikić je rekao da je u 2008. godini registrovano 40 oboljelih žena, dok je u 2007. godini zabilježeno 17 slučajeva. 

On je upozorio da je posljednjih godina evidentan rast broja žena oboljelih od karcinoma reproduktivnih organa u odnosu na devedesete godine, što je zabrinjavajuće.

"Bez obzira što se u prošloj godini ne bilježi rast broja ovog oboljenja u odnosu na pretprošlu, opet je zabrinjavajući podatak da je kod 19 žena u 2011. godini otkriven karcinom. To je prevelik broj u odnosu na oko 20 000 žena koliko ih, prema procjenama, živi u distriktu, kao i na osnovu svih mjera predostrožnosti koje provodi zdravstvo", istakao je Nikić.

Prema njegovom mišljenju, najveći problem je to što žene ne dolaze na redovne preglede kod ginekologa i što ne urade na vrijeme papa-test kojim se otkriva postojanje kancerogenog oboljenja. Nikić je pozvao žene, bez obzira na godine starosti, da dođu na ginekološki pregled. 
On navodi da su ljekari spremni da ponovo održe predavanja u mjesnim zajednicama, školama i drugim ustanovama da bi upozorili žene na važnost redovnih odlazaka na preglede.

U okviru aktivnosti povodom Evropske nedjelje borbe protiv karcinoma grlića materice, članice Udruženja oboljelih od malignih bolesti "Brčansko srce" danas su posjetile Odjeljenje ginekologije u brčanskoj bolnici.