BiH
0

Brčko: Uskoro počinje obeštećenje poljoprivrednika

SRNA
Šef Odjeljenja za poljoprivredu u Vladi Brčko distrikta Pejo Mendeš izjavio je danas da će naknadu za štetu pričinjenu prošlogodišnjim poplavama moći ostvariti 594 poljoprivredna proizvođača u distriktu, za šta je Vlada iz sredstava rezervi u ovogodišnjem budžetu predvidjela 1,2 miliona maraka. Vlada Brčko distrikta usvojila je danas Odluku o izdvajanju novčanih sredstava iz sredstava rezerve za fiskalnu 2011. godinu na ime naknade štete nastale na poljoprivrednim površinama i kulturama usljed prošlogodišnjih poplava.

"Odluku smo uputili dalje u skupštinsku proceduru i nadam se da će Skupština već sutra da je usvoji, tako da očekujemo da ćemo u narednih desetak dana početi prebacivanje sredstava na račune individualnih poljoprivrednih proizvođača", rekao je Mendeš nakon sjednice Vlade.

Na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo članovi Vlade Brčko distrikta usvojili su Program utroška sredstava za jednokratnu novčanu pomoć u stambenom zbrinjavanju demobilisanih boraca i članova porodice umrlog demobilisanog borca u Brčko distriktu.

Šef Odjeljenja za zdravstvo Admir Čandić objasnio je da je riječ o 300.000 KM, odnosno po stotinu hiljada za bivše pripadnike Vojske Republike Srpske, Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća odbrane.

"Ova sredstva su nedovoljna i mi ćemo u budžetu za iduću godinu planirati veći iznos. Prema Pravilniku za raspodjelu ovih sredstava, maksimalan iznos pomoći je 10.000 KM po jednom aplikantu", napomenuo je Čandić.