BiH
0

Brčko: U Savi pronađena još jedna neeksplodirana bomba

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Članovi Ronilačko-spasilačkog kluba "Nemo" iz Brčkog pronašli su danas u Savi kod tog grada avionsku bombu, koja je, najvjerovatnije, zaostala iz Drugog svjetskog rata.

Član Kluba Neđo Mićić-Tulija, koji je sa Dušanom Sofrenićem pronašao bombu, rekao je da je ona pronađena prilikom trening ronjenja u zoni plovnog puta, nekoliko stotina metara uzvodno od mjesta na kome su članovi istog kluba prethodno pronašli avionsku bombu 16. oktobra 2011. godine.

"Teško je u vodi procijeniti veličinu objekta, ali ipak bi rekao da je ova veća od prve bombe, da ima između metar i metar i po dužine, da je tijelo deblje i da je drukčijeg tipa. Ova avio-bomba ima upaljač samo na vrhu, dok joj je repni upaljač izvađen", rekao je Mićić, koji je slučaj odmah prijavio Policiji Brčko distrikta.

Ovo je treća neeksplodirana avionska bomba koje su u posljednjih nekoliko godina pronađene oko graničnog mosta Brčko - Gunja.

Prije nekoliko godina kod jednog stuba ispod istog mosta radnici su, čisteći naplavine bagerom, takođe iskopali neeksplodiranu avionsku bombu, koja je kasnije uklonjena i bezbjedno uništena.

Sljedeću su pronašli članovi ronilačkog kluba "Nemo" u oktobru 2011. godine, a pošto se ona nalazi na samoj graničnoj liniji sa Hrvatskom ni do danas nije uklonjena, jer je, kako je tada objašnjeno iz lokalne Civilne zaštite, postala predmetom međudržavnog dogovaranja.