|

Evropski univerzitet u Brčkom nastavlja s radom

Evropski univerzitet u Brčkom nastavlja s radom
32
F
FENA
28.1.2014. u 16:17
10
komentara
32

dijeljenja
Evropski univerzitet u Brčkom nastavlja s radom
Osnovni sud u Brčkom donio je rješenje kojim se nalaže privremeno odlaganje izvršenja rješenja Odjela za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH o oduzimanju licence i trajnoj zabrani rada Evropskog univerziteta u Brčkom.
Odlaganje izvršenja rješenja trajat će do konačne odluke u tom upravnom sporu.

Prorektor Evropskog univerziteta prof. dr Mirko Kulić kazao je kako je rješenje voditelja Odjela za obrazovanje o zabrani rada donijeto kršenjem više zakona.

"Nije nam omogućeno sudjelovanje u postupku što je presedan. Čak nije donijet ni zapisnik pa je to rješenje ništavno", kazao je Kulić, opovrgnuvši izjavu voditelja Odjela za obrazovanje da na tom univerzitetu jedan profesor drži 70, a drugi 56 predmeta.

Dodao je da postoje tehničke i formalne slabosti na tom univerzitetu poput nostrifikacija diploma i izbor u zvanje, ali da su to slabosti koje se mogu otkloniti, a ne propusti u radu koji se uopće ne mogu otkloniti.

"Svi naši profesori imaju izbor u zvanje, a ako treba da budu ovdje birani i da izvrše nostrifikaciju diplome, to treba naložiti i to ćemo uraditi.To je otklonjivo i nije da su profesori nekompetentni, kako Poljić kaže, već nije ispoštovana formalna procedura", pojasnio je Kulić.

Istaknuo je kako je Evropski univerzitet do sada protiv Vlade Brčko distrikta i voditelja Odjela za obrazovanje Momčila Poljića podnio tri tužbe na ime štete koja im je, kako je kazao, pričinjena u iznosu od 3,2 miliona maraka.

Voditelj Odjela za obrazovanje Momčilo Poljić, po okončanju šestomjesečnog postupka upravnog nadzora nad radom, izdao je rješenje kojim se oduzima licencija Evropskom univerzitetu u Brčkom i trajno se zabranjuje daljnji rad jer ne ispunjava uvjete za rad i obavljanje djelatnosti propisane Zakonom o visokom obrazovanju, standardima i normativima za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja i preporukama Agencije za akreditaciju BiH.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...