BiH
0

Brčko: Špirić na svečanosti otvaranja Rafinerije šećera

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić ocijenio je da otvaranje Rafinerije šećera "Studen-Agrana" predstavlja veliki događaj ne samo za Distrikt Brčko nego i za područje cijele Bosne i Hercegovine.

"Otvaranje rafinerije Studen-Agrana, s jedne strane, predstavlja završetak jednog od najvećih projekata u proteklih nekoliko godina u BiH, a, s druge, nadam se da je ovo početak jedne uspješne priče koja će kao primjer poslužiti mnogima", rekao je Špirić danas u Brčkom na svečanosti otvaranja rafinerije šećera.

Istakao je da će u novootvorenoj šećerani, koja spada u pet najmodernijih rafinerija šećera u Evropi, biti osigurano novih 160 radnih mjesta.

"Važnost stranih investicija u svakoj zemlji u tranziciji je od neprocjenjivog značaja. Ni Bosna i Hercegovina nije izuzetak u tom pogledu. Strane investicije predstavljaju jedini pravi način za revitalizaciju ekonomije. Smatram da ova današnja ceremonija predstavlja dokaz pozitivne privredne klime i istovremeno šalje jasnu poruku drugim investitorima da BiH jeste spremna za razvoj privrede i, što je još važnije, da Bosna i Hercegovina predstavlja bezbjedno područje za plasman investicija i novca", rekao je Špirić.

Predsjedavajući Vijeća ministara je naglasio da ova konkretna investicija ima poseban značaj, imajući u vidu da se na ovaj način razvija prehrambena proizvodnja u BiH, a osiguravanje domaće hrane u svjetlu stalnog trenda porasta cijene hrane u svijetu znači mnogo.

"Upravo iz tog razloga je za Bosnu i Hercegovinu važno da se u Brčkom razvija strateška prehrambena industrija koja obuhvata ulje i šećer", kazao je on.

Špirić je naglasio da je Vijeće ministara BiH svjesno značaja stranih investicija formiralo Fond za podsticaj stranih investicija.

Projekt Rafinerije šećera je od Agencije za promociju stranih investicija BiH dobio nagradu "Najznačajnija greenfield investicija 2007. godine", koju je Špirić danas uručio.

"Predstavlja mi posebno zadovoljstvo što sam u prilici da danas tu nagradu i uručim, kao i da se uime građana BiH, a posebno građana Brčko Disrikta, zahvalim Johanu Marihartu, predsjedniku Uprave AGRANA grupe, i Iliji Studenu, predsjedniku Uprave STUDEN Holdinga, na odluci da pristupe realizaciji ovog impozantnog projekta u Bosni i Hercegovini", rekao je predsjedavajući Špirić, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.