BiH
0

Brčko: Sahranjeni posmrtni ostaci 80 ubijenih brčanskih Bošnjaka i Hrvata

FENA
U Brčkom su danas pokopani posmrtni ostaci 80 ubijenih brčanskih Bošnjaka i Hrvata ekshumiranih krajem prošle godine iz masovne grobnice Gorice.

Zajedničkoj sahrani (dženazi), koju je predvodio Reis ulema ef. Mustafa Cerić, prisustvovalo je oko 15,000 građana Brčkog i drugih krajeva BiH koji su organizirano i pojedinačno doputovali u Brčko da odaju posljednju počast brčanskim civilima ubijenim tijekom 1992. godine u Brčkom.

"Grijeh koji počiniš nemoj skrivati, priznaj ga i dobit ćeš oproštaj", kazao Reis ulema Mustafa efendija Cerić. Dodao je da se u Brčkom danas ispraćaju ljudi koji su stradali jer nisu imali imena kao oni koji su ih ubili.

"Zločinac mora doći kada tad tamo gdje treba doći i da osjeti kaznu, jer zločinac ima pravo na kaznu. Ubiti čovjeka je zločin po svim zakonima, od najstarijih do današnjih zajednica", istaknuo je Reis ulema Cerić.

Tijekom vjerskog obreda pročitano je i pismo brčanske djevojčice, čiji su najbliži članovi obitelji među stradalima. Ona je pozvala pravosudne organe Distrikta da otkriju i procesuiraju odgovorne za zločine počinjene u Brčkom. U pismu se ističe da su posmrtni ostaci ubijenih Brčaka dokaz pravosuđu za pokretanje i okončanje postupka protiv počinitelja zločina.

Sućut obiteljima ubijenih brčanskih Bošnjaka i Hrvata uputio je i supervizor za Brčko Raffi Gregorian koji je nazočio današnjem pokopu.

U pismu upućenom tim povodom, brčanski supervizor je naglasio da OHR, prema nalogu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, pojačava svoja nastojanja da osigura da oni koji su odgovorni za takve zločine budu izvedeni pred lice pravde, naročito Radovan Karadžić, Ratko Mladić i sva ostale osobe koje je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju optužio za ratne zločine.