Uprkos širenju zaraze
77

Brčko relaksira mjere: Skraćen policijski sat, dozvoljena proslava svadbi

A. K.
U Brčkom je danas potvrđeno 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom (Foto: A. K./Klix.ba)
U Brčkom je danas potvrđeno 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom (Foto: A. K./Klix.ba)
Uprkos povećanju broj zaraženih koronavorusom, na području Brčko distrikta dolazi do relaksiranja mjera, a osim što se skraćuje policijski sat, građanima se omogućava i proslava svadbi.

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta donio je danas naredbu kojom se zabranjuje kretanje osobama na području ovog grada u vremenskom periodu od ponoći do pet sati ujutro, što predstavlja skraćenje mjere u odnosu na raniji period.

Rad ugostiteljskim objektima i drugim aktivnostima u zatvorenim prostorima dozvoljen je do 23 sata, a ove dvije naredbe na snagu stupaju u ponedjeljak, 1. marat ove godine.

Također, Štab za zaštitu i spašavanje donio je naredbu kojom se dozvoljava svim svadbenim salonima organizovanje slavlja, uz obavezno poštovanje epidemioloških mjera, koje između ostalog podrazumijevaju ograničenje broja učesnika, prijavu termina održavanja slavlja Inspektoratu i Policiji Brčko distrikta BiH sa spiskom gostiju kao i ostalih mjera koje su naznačene u naredbi, a koja se odnosi na ovu djelatnost. Te naredbe je moguće pronaći na stranici brčanske vlade.

Inače i na području Brčkog bilježi se povećanje broja novootkrivenih slučajeva infekcije koronavirusom.

Od ponedjeljka do petka riječ je o 77 novih slučajeva, a samo u protekla 24 sata zaraza je potvrđena kod 30 osoba, od obrađenih 97 uzoraka. Također, distrikt bilježi i jedan smrtni ishod uz četiri oporavljene osobe.