Porodice nestalih i ubijenih
0

FOTO / Brčko: Prošlo je 19 godina, a ništa se nije promijenilo

Sarajevo-x.com
Foto: InfoBrcko.com
Foto: InfoBrcko.com
Oko hiljadu članova porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih brčanskih Bošnjaka i Hrvata, predstavnici pojedinih nevladinih udruženja i političkih stranaka, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mostu Brčko - Gunja te simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Savu odali su počast civilnim žrtvama ubijenim na današnji dan prije 19 godina.

"Za 19 godina se ništa nije promijenilo, niko nije procesuiran, tijela nisu pronađena, tako da nemamo šta puno da pričamo, nemako ni kome da se obraćamo", rekla je Zumra Džaferović, predsjednica Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih brčanskih Bošnjaka i Hrvata.

Foto: InfoBrcko.com
Foto: InfoBrcko.com
Srpske snage su 30. aprila 1992. u ranim jutarnjim satima eksplozivom srušile most u trenutku kada se na njemu nalazila veća grupa civila koji su pješice iz Gunje krenuli u Brčko.
Foto: InfoBrcko.com
Foto: InfoBrcko.com
Iako tačan broj mrtvih nikada nije utvrđen, pretpostavlja se da ih je bilo preko stotinu, a među njima i znatan broj žena i djece čije su dijelove tijela toga jutra i narednih dana Brčaci nalazili po brčanskim ulicama, balkonima i krovovima stambenih zgrada.
Foto: InfoBrcko.com
Foto: InfoBrcko.com
Nekoliko dana nakon rušenja mosta uslijedila su hapšenja, zatvaranja i pogubljenja na stotine brčanskih Bošnjaka i Hrvata za čijim se tijelima i danas traga.