BiH
0

Brčko: Pripreme za doček ramazana

FENA
Brčko
Brčko
Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Distrikta BiH, izjavio je da u povodu mjeseca ramazana, mjeseca posta za pripadnike islamske vjere, Islamska zajednica Brčko Distrikta BiH vrši određene kolektivne pripreme te da je u prošli petak u sklopu ovih priprema već održana i predramazanska manifestacija -"Večer Kurana i islamske duhovne muzike".

"Svi džemati, na čelu sa džematskim odborima i imamima vrše pripreme i temeljito čišćenje džamija, a odštampali smo i 10.000 vaktija, posebnih kalendara svih ramazanskih dužnosti", istakao je Gobeljić.

Po njegovim riječima, klanjanje teravih-namaza ove godine osigurano je u 22 džamije i u dva mesdžida. U Bijeloj džamiji, tokom ramazana učit će se hafiska mukabela, što je pozitivni novitet, dok će svake subote navečer, nakon teravih-namaza biti održavane i tradicionalne ramazanske tribine.

Mustafa ef. Gobeljić je riječima Ramazan šerifi mubarek olsun, svim muslimanima čestitao mubarek mjesec ramazan, te istakao da vjernici tokom ovog svetog mjeseca treba da budu Bogu dragom bliži i ljudima draži, jer će to značiti da su tokom posta zasigurno ostvarili napredak.