BiH
3

Brčko: Ponavljanje brojanja glasova sa pet birališta

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Centralna izborna komisija BiH ponovit će brojanje glasova sa pet redovnih biračkih mjesta na području Brčko distrikta, potvrdio je predsjednik brčanske Izborne komisije Milenko Zečević.

Zečević je rekao da je riječ o biračkim mjestima u naseljima Bukvik, Gluhakovac, Ivici, Ograđenovac i Dizdaruša i da će brojanje biti ponovljeno, jer se na obrascima sa tih biračkih mjesta ne podudaraju podaci o broju izašlih glasača, odnosno potpisa na izvodu iz centralnog biračkog spiska i ukupnom broju listića u glasačkim kutijama.

"Riječ je ili o matematičkoj grešci ili o pogrešno i nečitko unesenim podacima u završne obrasce, usljed čega nedostaje po stotinjak glasova. Članovi biračkih odbora svoj posao očigledno nisu dobro uradili, a ukoliko se nakon ponovnog brojanja glasova utvrde eventualne prevare, snosit će odgovornost", rekao je Zečević.

CIK BiH je naložio brojanje glasačkih listića sa 82 redovna biračka mjesta u prisustvu izbornih posmatrača, u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

Odluka je donesena kasno sinoć, nakon što je glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja za lokalne izbore podnio izvještaj u kojem se navodi da nije moguće verifikovati rezultate izbora na ovim biračkim mjestima sa zbirnog obrasca koji su sačinili birački odbori, saopšteno je iz CIK-a BiH.