BiH
1

Brčko: Oko 600 poljoprivrednika traži nadoknadu štete

SRNA
Poljoprivrednici sa područja distrikta Brčko podnijeli su više od 600 zahtjeva za nadoknadu štete koju je led 13. juna nanio na mnogim seoskim i prigradskim imanjima, izjavio je danas novinarima u Brčkom šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u brčanskoj Vladi Peja Mendeš.

Juče je istekao rok od osam dana poljoprivrednicima za podnošenje zahtjeva za nadoknadu štete, što im je omogućeno na osnovu odluke Vlade distrikta o proglašenju elementarne nepogode zbog leda.

On je dodao da predstoji vrlo obiman i prilično dugotrajan posao, posebno s obzirom na činjenicu da se u većini za nadoknadu štete navode ne samo različite poljoprivredne kulture koje su sasvim ili djelimično uništene, nego i njihov obim.

"Nadamo se da će u predstojećih dvadesetak dana nadležne komisije okončati svoj dio posla. Već od naredne sedmice vršiće se procjena šteta na terenu", rekao je Mendeš.

Mendeš je dodao da je neizvjesno koliko će iznositi visina sredstava za nadoknadu šteta, ali je neosporno, kako je istakao, da postoji dobra volja svih relevantnih faktora da se poljoprivrednici obeštete.