BiH
0

Brčko: OHR dodijelio Medžlisu dio zgrade "Islahijet"

FENA
Supervizor za Brčko Raffi Gregorian je danas izdao nalog o dodjeli nekretnine - dijela zgrade poznate pod nazivom “zgrada Islahijet” Medžlisu Islamske zajednice Brčko, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Zgrada je pripadala Islamskoj zajednici Brčko prije nego što je nacionalizirana 1954. godine i bila bi predmet restitucije kad se usvoji državni zakon u ovoj oblasti, ali postoji jako opavdanje za ranije nalaganje restitucije ove imovine, saopćeno je.

Prije nego što je konačna odluka bila donesena, ondašnja općina Brčko, u sastavu Republike Srpske je izvršila u korist Srpske pravoslavne crkve restituciju većine njene imovine koja je bila nacionalizirana od komunističkih vlasti nakon 1945. godine.

Nakon izdavanja konačne odluke, Vlada Brčko Distrikta, želeći jednako tretirati tri glavne vjerske zajednice u Distriktu, dala je na korišćenje lokalnoj Islamskoj i Katoličkoj zajednici u Distriktu određene nacionalizirane nekretnine koje su pripadale ovim zajednicama prije nacionalizacije.

Ovaj nalog samo formalizuje te dogovore za "zgradu Islahijet".

Znajući da je Islamska zajednica Brčko izrazila želju da se izvrši restitucija dijela "zgrade Islahijet", što druge vjerske zajednice podržavaju, supervizor je odlučio da izda ovaj nalog.

Zgrada koja se nalazi u centru Brčkog je trenutno prazna, s teškim oštećenjima iz rata i nije stavljena ni u kakvu ekonomsku niti kulturnu upotrebu.

Ova restitucija će izgraditi povjerenje među vjerskim zajednicama u Brčkom i dovešće do boljitka Brčko Distrikta u cjelini.

Supervizor nije spreman da razmatra buduće zahtjeve za restituciju, saopćeno je.