BiH
0

Brčko: Odbijen veto na odluku o imenovanju dvojice savjetnika

FENA
Brčko
Brčko
Goran Duka i Stojan Kašterović ostaju savjetnici gradonačelnika Brčko Distrikta jer brčanski parlament danas, na vanrednom zasjedanju, nije podržao zahtjev poslanika Stake Stakića i Radoslava Bogićevića za stavljanje veta na odluku o imenovanju ovih dvaju savjetnika gradonačelnika.

Da bi se mogao staviti veto na odluku o imenovanju savjetnika, potrebno je da protiv nje glasa najmanje tri petine svih poslanika, odnosno najmanje 19 od 31 poslanika Skupštine Distrikta.

Međutim, današnjoj sjednici je prisustvovao 21 poslanik, od kojih je za odluku glasalo 13, odnosno 12 poslanika, dok su ostali bili suzdržani ili protiv.

Miroslav Gavrić, gradonačelnik Distrikta, u svoj izjavi je kazao da ga Stakić i Bogičević, predlagači veta, kao ni ostali poslanici u današnjim diskusijama nisu uvjerili u ono što su zahtijevali.

„Zaista sam zabrinut kada je u pitanju funkcionisanje koncentracione vlasti jer danas smo imali priliku vidjeti koliko ima apetita i koliko je teško te apetite zadovoljiti. Sa svakom sjednicom Skupštine se javljaju novi apetiti i otežavaju rad, ne samo gradonačelnika nego i koncentracione vlasti u cjelini“, naglasio je Gavrić.

Poslanik Stako Stakić i jedan od predlagača za stavljanje veta na odluku gradonačelnika o imenovanju ovih dvaju savjetnika, kazao je da je i danas prosta većina dala podršku za to da se ono što se zove koncentraciona vlast dokraja treba ispoštovati.

„Samo dvije srpske političke stranke nisu dio te vlasti dok su sve bošnjačke i hrvatske stranke zastupljene i gradonačelnik ponovo pravi istu grešku kao i prethodni“, istakao je Stakić.

S obzirom na to da je danas istekao rok za ulaganje veta na gradonačelnikovu odluku o imenovanju šest savjetnika, ona automatski postaje pravosnažna.