BiH
0

Brčko: Obilježena 16. obljetnica stradanja civila na brčanskom mostu

FENA
Oko tisuću članova obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih brčanskih Bošnjaka i Hrvata, predstavnici pojedinih nevladinih udruga i političkih stranaka, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mostu Brčko-Gunja te simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Savu, odali su počast civilnim žrtvama ubijenim na današnji dan prije 16 godina.

Predsjednica Udruženja obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta BiH Zumreta Džaferović nazočne građane je upoznala što se to događalo na današnji dan 1992.godine.

On je zatražila od nadležnih institucija Brčko distrikta i države BiH da se više angažiraju oko zločina počinjenog na brčanskom mostu te da otkriju i procesuiraju počinitelje.

Srpske snage su 30. travnja 1992. u ranim jutarnjim satima eksplozivom srušile most zajedno s većom skupinom civila koja je iz Hrvatske ulazila u BiH.Točan broj stradalih i imena žrtava još uvijek su nepoznati. Pretpostavlja se da je tog jutra na mostu bilo preko stotinu civila među kojima znatan broj žena i djece čije su dijelove tijela toga jutra i narednih dana Brčaci nalazili po brčanskim ulicama, balkonima i krovima stambenih zgrada.

Nekoliko dana nakon rušenja mosta uslijedila su uhićenja, zatvaranja i pogubljenja na stotine brčanskih Bošnjaka i Hrvata za čijim se tijelima i danas traga.