U zgradi Osnovnog suda
0

Brčko: Obilježen Evropski dan civilne pravde u BiH

FENA
Brčko
Brčko
U organizaciji Osnovnog suda Brčko distrikta i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH danas je Brčkom održana središnja manifestacija obilježavanja Evropskog dana civilne pravde u BiH.

Na središnjoj manifestaciji, koja je održana u zgradi brčanskog Osnovnog suda, bili su predstavnici pravosudnih institucija Brčko distrikta i Bosne i Hercegovine te nevladinog sektora i građana.

Manifestacija je započela posjetom učenika srednjih škola i predstavnika nevladinog sektora Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, gdje su imali prigodu upoznati se s radom suda i pravosudnog sustava.

Goste su pozdravili Jadranko Grčević, predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta, Milorad Novković, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog savjeta BiH, i Zlatko Kulenović, sudac Vrhovnog suda Republike Srpske.

Nakon toga, održan je Okrugli sto na temu "Besplatna pravna pomoć - iskustva s područja Brčko distrikta i standardi CEPEJ-a".

Inače, Evropski dan civilne pravde obilježava se posljednjeg tjedna mjeseca oktobara u mnogim državama članicama Vijeća Evrope, a cilj mu je da građanima približi pravosudni sustav, odnosno da im pruži mogućnost da bolje razumiju svoja prava i način njihova ostvarivanja i zaštite.