{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brčko: Nova prava pacijenata

S
27.6.2011. u 15:46
0
0
Brčko: Nova prava pacijenata
0
Brčko: Nova prava pacijenata
Foto: Ilustracija
Novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti Brčko distrikta predviđeno je pravo pacijenta da ako sumnja u tačnost mišljenja koje je dobio od ordinirajućeg ljekara, može da ga provjeri kod drugog doktora.
Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Admir Čandić ocijenio je da će eventualna zloupotreba ljekarskog mišljenja biti otklonjena osnivanjem ljekarske komore, koja će imati ulogu zaštitnika u takvim situacijama.

"To će natjerati naše zdravstvene radnike da sami osnuju ljekarsku komoru, što je i predviđeno ovim zakonom. Sramotno je da već 10 godina nemamo, ne samo ljekarsku, nego ni farmaceutsku i komoru stomatologa", rekao je Čandić.

On je napomenuo da je pravo pacijenta na drugo ljekarsko mišljenje odavno zaživjelo u zemljama okruženja.

Ranija odredba predviđena u Nacrtu zakona o zdravstvenoj zaštiti koja se odnosi na pravo da zdravstveni radnici, koji su zaposleni u javno-zdravstvenom sektoru Brčko distrikta, imaju pravo i na pola radnog vremena u privatnoj zdravstvenoj praksi izbačena je, što će to biti regulisano u izmijenjenom Zakonu o radu Brčko distrikta, kao univerzalna odredba za sve profesije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: