{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brčko: Nova prava pacijenata

S
27.6.2011. u 15:46
0
0
Brčko: Nova prava pacijenata
0
Brčko: Nova prava pacijenata
Foto: Ilustracija
Novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti Brčko distrikta predviđeno je pravo pacijenta da ako sumnja u tačnost mišljenja koje je dobio od ordinirajućeg ljekara, može da ga provjeri kod drugog doktora.
Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Admir Čandić ocijenio je da će eventualna zloupotreba ljekarskog mišljenja biti otklonjena osnivanjem ljekarske komore, koja će imati ulogu zaštitnika u takvim situacijama.

"To će natjerati naše zdravstvene radnike da sami osnuju ljekarsku komoru, što je i predviđeno ovim zakonom. Sramotno je da već 10 godina nemamo, ne samo ljekarsku, nego ni farmaceutsku i komoru stomatologa", rekao je Čandić.

On je napomenuo da je pravo pacijenta na drugo ljekarsko mišljenje odavno zaživjelo u zemljama okruženja.

Ranija odredba predviđena u Nacrtu zakona o zdravstvenoj zaštiti koja se odnosi na pravo da zdravstveni radnici, koji su zaposleni u javno-zdravstvenom sektoru Brčko distrikta, imaju pravo i na pola radnog vremena u privatnoj zdravstvenoj praksi izbačena je, što će to biti regulisano u izmijenjenom Zakonu o radu Brčko distrikta, kao univerzalna odredba za sve profesije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: