BiH
0

Brčko: Jednokratna pomoć penzionerima do kraja septembra

SRNA
Brčko
Brčko
Penzionerima Brčko distrikta u drugoj polovini septembra bit će isplaćena jednokratna novčana pomoć u skladu sa visinom njihovih primanja, potvrdio je danas šef Odjeljenja za zdravstvo Admir Čandić.

Za jednokratnu novčanu pomoć penzionerima u 2012. godini budžetom je obezbijeđeno 1.370.000 KM, a Vlada Brčko distrikta danas je usvojila Odluku o dodjeli jednokratne novčane pomoći uz nepromijenjene kriterijume od prošle godine.

Prema Čandićevim riječima, penzioneri su prema primanjima podijeljeni u tri kategorije. "Oni penzioneri čija je penzija manja od 310,74 dobit će po 150 KM pomoći, oni čija primanja iznose od 310,75 KM do 414,30 KM dobit će po 100 KM, a oni čija je penzija veća od 414,31 i manja od 835,14 KM dobit će po 50 KM jednokratne novčane pomoći", rekao je Čandić na konferenciji za novinare.

Prema trenutnoj evidenciji Pododjeljenja u Brčkom koje vrši raspodjelu novčane pomoći, u distriktu je registrovano 9.060 penzionera iz oba entitetska i inostranih penzionih fondova. Šef Pododjeljenja za socijalnu zaštitu Nataša Stevanović najavila je da će u narednih sedam dana izvršiti provjeru prebivališta za 740 novoevidentiranih penzionera, koji su ostvarili ličnu ili porodičnu penziju u posljednjih godinu dana.

"Pravo na ovu vrstu pomoći imaju samo penzioneri sa prebivalištem u distriktu prijavljenim do 1. septembra 2010. godine", objasnila je Stevanovićeva.