Suzbijanje širenja zaraze
120

Brčko: Izvršena dezinfekcija zgrade u kojoj živi bračni par zaražen koronavirusom

A. K.
(Foto: Otisak.ba)
(Foto: Otisak.ba)
S ciljem suzbijanja širenja zaraze, stručni tim Crvenog križa Brčko distrikta danas je izvršio dezinfekciju zgrade u kojoj živi bračni par kod kojeg je potvrđena zaraza koronavirusom. Također, dezinfekcija je izvršena i u stanu supružnika.
Nedugo nakon što je zvanično potvrđena zaraza virusom COVID-19 kod dvije mlađe osobe (1989. i 1990. godište) u Brčkom, tamošnji stručni tim Crvenog križa koji je zadužen za dezinfekciju objekata krenuo je u neutralizaciju potencijalnog virusa u jednoj stambenoj zgradi.
(Foto: Otisak.ba)
(Foto: Otisak.ba)

Riječ je o stambenom objektu u kojem živi mlađi bračni par koji se s Kariba prije nekoliko dana vratio u Brčko, rutom koja je vodila preko Francuske i Srbije. Nakon dolaska u BiH oni su se odmah stavili u samoizolaciju koje su se, prema njihovim tvrdnjama, pridržavali.

Na granici između Srbije i BiH bračni par je dočekala majka jednog od supružnika koja se također nalazi u samoizolaciji, a danas će biti testirana na koronavirus.

(Foto: Otisak.ba)
(Foto: Otisak.ba)

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić za Klix.ba danas je potvrdio da su uzorci bračnog para ranije poslani u UKC u Banjoj Luci gdje je konačni rezultat pokazao zarazu koronavirusom.

Milić je naveo i da je riječ o odgovornoj i savjesnoj porodici, jer prema njihovim tvrdnjama nisu imali kontakata.

(Foto: Otisak.ba)
(Foto: Otisak.ba)

"Treća osoba koja ih je dovezla s graničnog prijelaza između Srbije i BiH također se nalazi u izolaciji. Ona je dan ranije pripremila zalihe hrane", naveo je Milić.

U Bosni i Hercegovini virusom COVID-19 zaraženo je ukupno 128 osoba, a prvi smrtni slučaj zabilježen je u subotu. Riječ je o starijoj ženskoj osobi koja je živjela u Bihaću.