BiH
0

Brčko: Formirano udruženje računovođa i revizora

FENA
Brčko
Brčko
U četvrtak je održana osnivačka Skupština Udruženja računovođa i revizora Brčko distrikta BiH, odnosno formirano je profesionalno tijelo koje će predlagati unificirane zakonske okvire, te bilansne šeme.

Naime, do sada su u oblasti računovodstva i revizije u Distriku, primjenjivani zakoni jednog od entiteta pa su računovođe i revizori Distrikta bili su prinuđeni da idu prema entitetima, jer nisu imali sopstvenu licencu, odnosno tijelo koje bi im je dalo.

"Sada ćemo moći vršiti edukaciju i licenciranje računovođa i revizora, te izvršiti priznanje licenci državne komisije kod nas i naših licenci kod njih", istakao je Nihad Jašarević, ovlašteni revizor.

Mato Lučić, direktor brčanske Direkcije za finansije je naglasio da je formiranje ovog tijela bilo potrebno kako bi se zaštitila i edukovala struka u ovoj oblasti, te građani i Distrikt imali koristi od toga, što je potvrdila i Dževida Hodžić, glavna revizorka brčanske Kancelarije za reviziju.

Prema riječima, Augustina Nišića, predsjednika Udruženja revizora Federacije BiH, formiranje ovog udruženja je neminovan postupak, jer će usvajanje Zakona o računovodstvu i reviziji na razini Distrikta tražiti jedno profesionalno tijelo koje će provoditi taj zakon, i koje će preuzeti ulogu koju mu zakon nameće.

Osnivačkoj skupštini Udruženja računovođa i revizora Distrikta, prisustvovao je i Marin Ivanišević, predsjednik Komisije za računovodstvo i reviziju BiH, koji je naglasio da će formiranje ovog tijela jako pomoći razvoju računovodstvene i revizorske profesije u Distriktu, a samim tim doprinijeti i razvoju i kvalitetu rada računovodstvene i revizorske profesije u BiH.