Potpisan sporazum
0

Brčko: Društveno koristan rad za maloljetne prestupnike

SRNA
Brčko
Brčko
Gradonačelnik Brčko distrikta Miroslav Gavrić i direktor Javnog preduzeća "Komunalno Brčko" Admir Nuković potpisali su danas sporazum o načinima organizovanja i provođenja društveno odgovornog rada kao vaspitne preporuke suda za maloljetnike.

Gavrić je rekao da vaspitne preporuke predstavljaju oblik alternativnih mjera koje nadležni tužilac ili sudija za maloljetnike, na osnovu krivičnog djela, primjenjuju prema maloljetnom počiniocu krivičnog djela, vršeći tako preusmjeravanje od redovnog krivičnog postupka, kako bi se izbjegli negativni efekti na ličnost maloljetnika i njegov razvoj.

"Dinamika implementacije ovog sporazuma zavisi od sudske vlasti i od onoga što nam budu dostavili da realizujemo na ovakav način", istako je gradonačelnik Gavrić, napominjući da je takvih zahtjeva bilo i do sada, ali da nije bilo regulisano na koji način to treba riješiti. 

Prema njegovim riječima, ovo je zakonska potreba da se na ovakav način može implementirati ono što sud donese u sklopu svoje kaznene politike.

Nuković je rekao da je ovim sporazumom napravljen okvir kojim je omogućeno da institucije sudske i izvršne vlasti u organizaciji pitanja društveno odgovornog rada maloljetnika imaju partnera koji je spreman i sposoban da omogući odgovarajuću praksu za rehabilitaciju tih lica.

"Komunalno će u saradnji sa Centrom za socijalni rad u Brčkom uraditi operativne korake na pripremi organizacije cijelog posla i preduzeti sve potrebne aktivnosti na realizaciji sporazuma koji je danas potpisan", dodao je Nuković.