BiH
6

Brčko: Domić povukao zaključak o rješavanju zahtjeva sa protesta

SRNA
Anto Domić
Anto Domić
Gradonačelnik Brčkog Anto Domić danas je iz procedure skupštinskog glasanja povukao zaključak koji je u vezi sa rješavanjem problema građana izraženih na protestima između 7. i 11. februara predložio Skupštini Brčko distrikta.

Domić je, obrazlažući svoju odluku, izjavio da će stavove i sve neophodne mjere u vezi sa predloženim zaključkom utvrditi brčanska Vlada.

"Optužili su me da sam kriv i za privatizaciju koja je izvršena prije deset godina. To je bio razlog da me na protestima vrijeđaju. Ne želimo ispraznim obećanjima da ljudima bacamo maglu u oči, ali ni da zagovaramo neke radnje koje se ne mogu kontrolisati", rekao je Domić.

Prilikom povlačenja zaključka iz skupštinske procedure u klupama nije bilo poslanika opozicije, koji nisu bili prisutni ni kada se glasalo o dopuni prijedloga zaključka, koji je formulisao šef Kluba poslanika HSS-a Ivan Krndelj.

U dopuni prijedloga zaključaka traženo je da u roku od 30 dana započne analiza efekata privatizacije, a u vezi s tim da se u istom roku pripreme i proslijede u skupštinsku proceduru zakoni o nezastarijevanju krivičnih djela iz privatizacije, o oduzimanju nelegalno stečene imovine, te o zaštiti svjedoka koji su spremni svjedočiti u borbi protiv korupcije i kriminala.

Tokom rasprave o predloženom zaključku gradonačenika Domića, poslanici opozicije osporavali su valjanost i svrsishodnost pripremljenih skupštinskih zaključaka, ocijenivši ih bezličnim, a poslanik SDP-a Adnan Drapić smatra da su ignorisani zahtjevi demonstranata.

Poslanik Socijalističke partije Perica Burgić je sugerisao brčanskoj Vladi da napravi konkretne programe zapošljavanja i realizacije privrednih inicijativa i da s tim u vezi definiše realne rokove za njihovo izvršenje.

Nekoliko poslanika insistiralo je da se među zaključcima Skupštine Brčko distrikta, koji se odnose na zahtjeve građana sa nedavnih demonstracija, nađe i zaduženje Vladi da pripremi set antikorupcionih zakona.