{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brčko: Domić disciplinski goni službenika zbog entitetskog državljanstva

F
25.9.2013. u 09:10
0
5
Brčko: Domić disciplinski goni službenika zbog entitetskog državljanstva
0
Brčko: Domić disciplinski goni službenika zbog entitetskog državljanstva
Brčko
Nakon što je u svojstvu građanina podnio zahtjev za izdavanje lične karte bez navođenja entitetskog državljanstva, a potom i žalbu na rješenje kojim se njegov zahtjev odbija, Muju Hadžića, inače šefa Odsjeka za koordinaciju programa pomoći Evropske unije i regionalnu saradnju u Kancelariji za evropske integracije Vlade Brčko distrikta, zadesile su brojne muke.
Počelo je sa podnošenjem inicijative za pokretanjem disciplinske prijave koju je podnijela Cvijeta Tanasić, šefica Odjela za javni registar u Vladi Brčko distrikta BiH a koja je na kraju i podnio gradonačelnik Distrikta Ante Domić.

Od Brčaka se, prema objašnjenjima nadležnih za izdavanje lične karte, obavezno zahtjeva odabir entitetskog državljanstva zbog uživanja biračkog prava. Procjene su da oko trideset hiljada građana Distrikta nema određeno državljanstvo a velikoj većini građana objašnjenja nadležnih ne zvuče nimalo logično.

Nakon što su zbog podnesene disciplinske prijave protiv Hadžića reagirali su brojni mediji, dodatno je skrenuta pažnja na ovaj problem, a gradonačelnik je najavio novu disciplinsku prijavu protiv Hadžića.

On smatra da se protiv njega vodi ideološko-politički progon režimskog tipa te da su mu ugrožena Ustavom Bosne i Hercegovine zagarantirana ljudska prava.

Ovaj slučaj, pored javnosti u Brčkom, uzburkao je i širu javnost u BiH, a niz građanskih aktivističkih organizacija i boraca za ljudska prava iskazuju podršku Hadžiću u ovom nezapamćenom slučaju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: