BiH
6

Brčko Distrikt: Optužnica za nedozvoljenu prodaju proteinskih suplemenata u vrijednosti 50 hiljada KM

Klix.ba
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv 26-godišnjeg Edina Rejzovića iz Brčkog zbog osnovane sumnje da se tokom prošle godine posredstvom interneta nedozvoljeno bavio prodajom različitih vrsta proteinskih suplemenata.

Optuženi se tereti da je tokom prošle godine u više navrata i u većem obimu ugovarao, a zatim posredstvom interneta vršio prodaju proteinske supstance Myprotein.

Prema rezultatima istrage on je bez zakonskih ovlaštenja putem internet stranice PIK.ba njemu poznatim licima prodao najmanje 300 artikala ove supstance. U određenom broju slučajeva nedozvoljena prodaja proteinskih suplemenata ugovorena je putem mobilnog telefona.

Internet prodavaču s korisničkim imenom “DrDino96” takođe se stavlja na teret i da je u kući u kojoj stanuje držao veću količinu proteinskih supstanci raznih robnih marki namijenjenih daljnjoj prodaji. Radi se o više od 800 kg Impact Whey Proteina, BCM-a, Monohydrate-a i drugih, u pojedinačnim pakovanjima od 0,25 do 5 kg.

Prilikom pretresa tog objekta pronađeno je i oduzeto još blizu 30 hiljada komada tableta Alpmna meni, Lcaratine i drugih. Suplementi su pronađeni spremljeni u blizu 400 paketa i preko dvije stotine kutija, a prema nalazima vještačenja koje je Tužilaštvo Distrikta provelo u istrazi njihova ukupna vrijednost iznosi blizu 50 hiljada maraka.

Optužnicu sa dokazima o krivičnom djelu nedozvoljene trgovine iz člana 261 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH Tužilaštvo je dostavilo na daljnji krivični postupak nadležnom sudu s prijedlogom da se svi suplementi privremeno oduzeti u istrazi od optuženog trajno oduzmu. Optužnica je u daljnjoj fazi krivičnog postupka u cijelosti potvrđena.