Spor oko prijevoza učenika
0

Brčko: Direktorica škole odbila da potpiše dokument i zaradila suspenziju

Piše: A. Dž.
Ekonomska škola u Brčkom
Ekonomska škola u Brčkom
Dugogodišnja prosvjetna radnica Elizabeta Dervišević suspendovana je s mjesta direktora Ekonomske škole u Brčkom zato što je, kako tvrdi, odbila potpisati nezakoniti dokument nametnut od Eseda Kadrića, šefa Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko Distrikta.

Elizabeta Dervišević ističe da je razlog suspenzije njeno odbijanje da potpiše dokument o načinu subvencioniranja troškova prevoza učenika u Distriktu jer on ide na štetu učenicima.

Dervišević: Nezakoniti dokument

"Vlada je kao i ranije donijela odluku da učenici imaju pravo na besplatni prijevoz, međutim ove godine novi šef Odsjeka za obrazovanje u Vladi, Esed Kadrić, je išao na to da se plaća sa granta pojedincima za svakog učenika putnika u ovisnosti od kilometraže. On je na odluku Vlade donio svoje procedure zbog kojih bi djeca izgubila novac koji im pripada i zato sam odbila da potpišem taj nezakoniti dokument", tvrdi Dervišević i dodaje da je Kadrić napravio svoj obrazac koji su direktori svih škola trebali potpisati.

"Ovaj obrazac je suprotan svim zakonima, a ja kao direktor sam ga trebala pečatom i potpisom ovjeriti iako Vlada to nije naložila. Uz saglasnost roditelja mi smo trebali prebaciti novac koji pripada djeci na račun prijevoznika, a ja sam tražila da se sredstva prebace na račun učenika. Za taj novac, koji im je Vlada odobrila, učenici su mogli kupiti i mjesečnu kartu i da im ostane za užinu", priča Dervišević.

Za učenika koji putuju preko 20 kilometara Vlada je odobrila 104,50 KM mjesečno, a kada se kupuju mjesečne karte u slobodnoj prodaji, onda one koštaju, kako kaže Dervišević, između 56 i 59 KM.

"Zbog toga što sam odbila da potpišem ovu saglasnost, udaljena sam iz službe 7. marta, a samo dva dana kasnije šef Odjela imenovao je mog pomoćnika za v.d. direktora. On je odmah naložio nastavnicima da urade ono što sam ja odbila", kaže naša sagovornica i dodaje da se na ovaj način žele prikriti druge stvari kao što su isključivanje grijanja u hodnicima i sportskim dvoranama škole.

Kadrić: Odluka Vlade

"Suspendovana sam samo zato što sam tražila da se poštuju prava djece i na njihov račun uplati novac. Odluka Vlade je pozitivna za djecu, međutim procedure koje je šef Odjela donio na odluku kose se sa svim zakonskim propisima", govori Dervišević.

O svemu ovome, Dervišević je upoznala policiju Distrikta i Agenciju za istragu u zaštitu BiH (SIPA).

Esed Kadrić je u izjavi za naš portal kazao da je odluku o načinu prijevoza učenika donijela Vlada Brčko Distrikta, a ne šef Odjela za obrazovanje.

"Vlada distrikta je na temelju pozitivnih mišljenja Pravobranilaštva Distrikta, Direkcije za finansije i Sektora za koordinaciju politika, odnosno Pravnog tima Vlade donijela odluku koja je za mene i direktore škola obavezujuća. Svi direktori 20 škola u Distriktu su je ispoštovali, jedino Elizabeta Dervišević iz sebi poznatih razloga nije htjela da sprovede odluku. Uz sve pkušaje i molbe da riješimo taj problem, kao šef Odjeljenje nisam imao drugog izbora nego da je privremeno suspendujem jer bi ta nekativnost menadžmenta Ekonomske škole dovela u pitanje nastavni proces. Ne bismo mogli prevoziti đake do škole i time bi stala nastava. Doveli bismo se u poziciju da naši učenici ne mogu upisati fakultete, a koja ozbiljna Vlada bi nešto tako dozvolila", naglašava Kadrić ističući da su učenici ranije mogli putovati samo od kuće do škole i nazad, a sada će s mjesečnom kartom imati neograničen broj vožnji.