BiH
0

Brčko: Budžet projektovan na 202 miliona KM

SRNA
Brčko
Brčko
Nacrt budžeta Brčko distrikta za ovu godinu koji je projektovan na 202 miliona KM uskoro bi trebalo da ide u skupštinsku proceduru, izjavio je Izet Banda, predsjednik skupštinske Komisije za budžet i finansije.

Prema njegovim riječima, do tada će Komisija, koja je već sačinila plan aktivnosti sličan onim iz prethodnih godina, odraditi poslove predviđene procedurom usvajanja budžeta. "Prvi zadatak Komisije bit će da uskladi prihodovnu i rashodovnu stranu budžeta, te nastojati da se višak prihoda, koji će prema nekim procjenama biti oko 10 miliona KM, uključi u novu projekciju budžeta", istakao je Banda.

On je naveo da će javnim raspravama u mjesnim zajednicama saznati koliko su ugrađeni u budžet za ovu godinu zahtjevi građana koji se odnose uglavnom na vodosnabdijevanje, izgradnju putne i kanalizacionu infrastrukturu.

"Komisija  će  tražiti da ovogodišnji budžet distrikta bude socijalni i razvojni, a manje potrošački, jer je do sada praksa bila da se njegov najveći dio utroši na plate. Također, analizirat ćemo i opravdanost zahtjeva pojedinih institucija, pošto je oko dva miliona KM lani bilo neopravdanih rashoda. Konkretno ovo se odnosi na pravosuđe, Direkciju za finansije, Kancelarije za reviziju, pa čak i neka odjeljenja Vlade", rekao je Banda.

Prema njegovom mišljenju, sve predradnje biće završene i Brčko distrikt bi do 31. marta trebalo da ima budžet za ovu godinu, odnosno do isteka odluke o privremenom  finansiranju.