BiH
4

Brčko: "Budući pripravnici" započeli štrajk glađu

FENA
Brčko
Brčko
Nezadovoljni odlukom Vlade Brčko distrikta da se ubuduće ne plaća odrađivanje pripravničkog staža, dvadesetak članova neformalne skupine "Budući pripravnici" na brčanskom Trgu započeli su jutros štrajk glađu.

Pripravnici traže isti tretman koji su proteklih godina imali njihove kolege, odnosno da im Vlada Brčko distrikta osigura odrađivanje jednogodišnjeg pripravničkog staža.

"Nakon tromjesečnih neuspjelih pokušaja da dobijemo konkretan odgovor na naše zahtjeve, mi, neformalna skupina 'Budući pripravnici', odlučili smo se na najradikalniju mjeru protesta koju možemo poduzeti kako bismo mirnim putem skrenuli pažnju na naš status. U prethodnom razdoblju smo kroz niz dopisa upućenih donosiocima odluka u našem gradu, kroz razgovore s parlamentarnim i neparlamentarnim strankama i pojedincima, pokušali skrenuti pažnju na nezavidan položaj u kojem se nalazimo. Međutim, ostali smo bez konkretnog odgovora Vlade Brčko distrikta BiH, kao i skupštinske većine u Skupštini Brčko distrikta BiH", naveli su u svom saopćenju "Budući pripravnici".

Iz brčanske Vlade još se niko nije oglasio u povodu protesta skupine mladih Brčaka. Neslužbeno se saznaje kako Vlada ostaje pri svojim ranijim stavovima da neće plaćati odrađivanje pripravničkog staža jer te mjere ne daju očekivane rezultate.