BiH
23

Brčkalo: Dodik vlada već 10 godina, od priče o srbovanju nije ostalo ništa

Piše: I. P.
Predstavnik Partije demokratskog progresa Miroslav Brčkalo danas se osvrnuo na činjenicu da Milorad Dodik Republikom Srpskom vlada već dugih deset godina.

"Na današnji dan prije 10 godina na čelo Vlade RS došao je Milorad Dodik. SNSD već jednu deceniju, u većem ili manjem kapacitetu, obavlja vlast u RS. Nemamo im šta čestitati i naša poruka je da su postali jedinica mjere za štetu, bahatost, korupciju, lošu vlast, obmanu i izdaju vlastitih građana. Kako drugačije objasniti velika obećanja u proteklom periodu i porazne pokazatelje sa kojima se danas suočavamo", rekao je član Predsjedništva PDP-a Miroslav Brčkalo na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Istočnom Sarajevu.

On je rekao kako se od reformi u javnim preduzećima nije desilo niša i da se ona nalaze u sve težim situacijama, a primjer su Željeznice RS, Šume RS i propast nekoliko banaka.

"Od priče o lažnom srbovanju i patriotizmu nije ostalo ništa jer je ova vlast od boraca VRS oduzela 40.000 zagarantovanih penzija, a danas po parkovima štrajku njihova djeca, dok borci prijete vraćanjem odlikovanja", rekao je Brčkalo.

Član Predsjedništva PDP-a je dodao kako vlast RS poredi sa Amerikom i govori kako se dobro živi, kako ima posla, ali da narod neće da radi.

Miroslav Brčkalo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Miroslav Brčkalo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"U RS su se trebala desiti najmanje četiri referenduma, a nije se desio nijedan. 2006. godine bilo je 314.000 zaposlenih, a danas je 240.000. U RS jedino je raslo zaduženje sa 3 milijarde KM na današnjih 5,4 milijarde KM. Obećali su nam reformu zdravstvenog sistema, a danas se domovi zdravlja gase i nedostaju citostatici i vakcine za bebe. Dobar primjer je stanje bolnice Kasindol u Istočnom Sarajevu", objasnio je Brčkalo.

Zaključio je kako je vlast na čelu sa Dodikom prevršila svaku mjeru dodajući da PDP zahtijeva radikalne i korjenite promjene kako bi "spasili šta se da spasiti".

"Na prošlom skupštinskom zasjedanju predložili smo izmjene Zakona o porezu na dohodak koje nisu prošle, a za novu sjednicu imamo dva prijedloga, a to su prijedlog Zakona o visini stope zatezne kamate koja je u RS 18 posto, dok je u FBiH to oko 12 posto, zbog čega smatramo da se ona mora smanjiti jer tu niko drugi nema dobit osim bankarskog sektora. Također, Klub poslanika Partije demokratskog progresa u NSRS će podržati Prijedlog Zakona o konverziji kredita u švicarskim francima, a pozivamo i ostale da to urade kako bi smanjili loše kredite koje banke ne mogu da naplate i pomogli egzistenciji 10.000 građana u BiH", kazao je Brčkalo.