Ministrica pravde
144

Brčić o odluci Ustavnog suda: Vlada KS nije nezakonita, na potezu je Skupština

B. R.
Lejla Brčić, ministrica pravde i uprave KS (Foto: D. S./Klix.ba)
Lejla Brčić, ministrica pravde i uprave KS (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić je poručila da odluka Ustavnog suda FBiH ne znači da je aktuelni saziv kantonalne vlade nezakonit. Tvrdi da vlada neometano funkcioniše i da je sada na potezu Skupština KS.
Izjavila je da je izvršna vlast imenovana na osnovu Zakona o vladi kojim je navedeno da je čine premijer i 12 ministara, a da nije precizirano koja ministarstva postoje.

Napomenula je da su izmjene zakona o spajanju, odnosno razdvajanju ministarstava, a koje je sud proglasio neustavnim, donesene u decembru prošle godine kada je bio potpuno drugačiji sastav vlade, odnosno kada su je činile stranke koje su sada u opoziciji.

"Mi nismo na bilo koji način učestvovali u izmjenama zakona. One su nas dočekale kada smo imenovani", dodala je Brčić.

Ukazala je na to da je sud osporio proceduru kojom su formirani Ministarstvo obrazovanja i odgoja i Ministarstvo visokog obrazovanja i nauke, odnosno spojeni Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture.

"Ustavni sud FBiH u jednom momentu čini opravdanim i pohvalnim ta razdvajanja te kaže da je to legitimna politička odluka. On je osporio, i to ne dovodim u pitanje, osnov postojanja hitnosti. Dakle, to se trebalo uraditi u redovnoj proceduri. Nisu pribavljena sva mišljenja svih skupštinskih tijela, već samo Zakonodavno-pravne komisije", obrazložila je.

"Rad ministarstava nije upitan, na potezu Skupština KS"

Kako je kazala, izmjene zakona će biti nevažeće kada se odluka suda objavi u službenim novinama. Tvrdi da rad spomenutih ministarstava nije upitan.

"Ako govorimo u kontekstu naše vlade, to je od 5. januara kada smo imenovani pa sve do sada, rad ova tri ministarstva ne može biti doveden u pitanje na bilo koji način, niti rad ministara, niti bilo koja odluka vlade. Nije riječ o retroaktivnoj primjeni odluke koja još uvijek nije objavljena u Službenim novinama, ali je pitanje dana kada će biti objavljena. Dakle, zakon je još uvijek na snazi. Pretpostavljamo da će biti objavljen sljedeće sedmice", rekla je Brčić.

Potcrtala je da ovo nije pitanje vlade, već pitanje kantonalne skupštine.

"To se vidi iz činjenice da je Ustavni sud odluku dostavio Skupštini KS. Ona je nadležna da provede odluku suda. Želim vjerovati i ne sumnjam da će skupština provesti odluku i da se nećemo ponašati kao što se ponaša FBiH koja ima više od 20 neizvršenih odluka Ustavnog suda. Ne mislim da će to biti slučaj kod nas", naglasila je.

Očekuje da će skupštinski zastupnici vrlo brzo razmotriti ovu odluku. Ukazala je i na to da vlada vrši konsultacije s pravnim stručnjacima i institucijama kako izvršavati nadležnosti u periodu dok se ne otklone nedostaci.

Ministrica Brčić je poručila da očekuju i upute od zakonodavne vlasti kako da postupe po ovom pitanju.

Sud odlučivao po zahtjevu entitetskog premijera

Podsjećamo, Ustavni sud FBiH je odluku donio prije dva dana, a izmjene zakona su inicirale vladajuće stranke - Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS) i Klub nezavisnih zastupnika.

Za izmjene zakona glasala su 24 zastupnika, četiri su bila protiv i jedan je bio suzdržan.

Ustavni sud je razmatrao izmjene ovog zakona po zahtjevu federalnog premijera Fadila Novalića. Izmjene su prije presude osporavali iz opozicione Stranke demokratske akcije (SDA).