{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brčak poštom pokušao poslati optički nišan u SAD

27.9.2014. u 08:50
24
67
Brčak poštom pokušao poslati optički nišan u SAD
24
Brčak poštom pokušao poslati optički nišan u SAD
Protiv Purić Dalibora, rođenog 22.02.1976. godine u Brčkom, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za neovlašten promet oružjem i vojnom opremom.
Optuženi se tereti da je dana 09. maja 2014. godine, u poslovnici BH pošte u Brčkom, predao paket adresiran na primatelja u SAD-u, u kojem se nalazio optički nišan "Zrak", tip ON76B, a bez prateće dokumentacije ili odobrenja, koje je potrebno za izvoz, sukladno sa odredbama Zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa roba i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH, jer se navedeni proizvod nalazi na Listi roba posebne namjene, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Navedeni optički nišan otkriven je u paketu-pošiljci tokom kontrole u Cargo magacinu Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, na RTG uređaju, nakon čega je predmet oduzet.

Optuženi Purić Dalibor, tereti se da je bez posjedovanja odgovarajućeg odobrenja, izvozne dozvole nadležnog organa BiH, van granica teritorije BIH pokušao izvesti robu od strateške važnosti, odnosno proizvod koji se može upotrijebiti u vojne svrhe, čime je počinio kazneno djelo Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz članka 193. stavak 2. u vezi sa stavkom 5. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: