BiH
60

Bratić: U MUP-u RS-a radi samo pet posto Bošnjaka, mora se otkloniti nacionalni debalans

FENA
Senad Bratić
Senad Bratić
Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić ukazao je večeras da se novim zakonom o policiji i unutrašnjim poslovim u tom bh.entitetu treba da omogući veće zapošljavanje Bošnjaka i Hrvata u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a.

On je ukazao na sadašnji nacionalni debalans u entitetskoj policiji, podsjetivši da je zastupljenost Bošnjaka u MUP-u RS-a oko pet posto, a Hrvata tek oko jedan procenat od ukupnog broja zaposlenih.

"Nijedan od šest načelnika centara javne bezbjednosti u RS-a, niti njihovih zamjenika, nisu iz reda bošnjačkog ili hrvatskog naroda", rekao je Bratić tokom rasprave u parlamentu RS-a o ovom zakonu.

Prethodno su poslanici završili raspravu o Prijedlogu zakona o zakonu o radu, čije razmatranje je izazvalo proteste predstvanika Saveza sindikata RS-a.

Predsjednicu ovog sindikata Ranku Mišić je osiguranje izbacilo iz skupštinske sale, nakon što je pokušala da ukaže da se taj zakon ne usvaja, jer je, kako smatra, štetan za radnike.

Nakon rasprave o Prijedlogu zakona o policiji i unutrašnjim poslovim u tom bh. entitetu očekuje se da se poslanici vladajuće većine izjasne o oba zakona.

Opozicija ne prisustvuje zasjedanju, jer su nezadovoljni što se zakoni razmatraju u hitnoj proceduri, a zakon o radu i bez saglasnosti sindikalaca.