|

Bratić: Stalno ukazivati na problem odlaganja otpada na Trgovskoj gori

Bratić: Stalno ukazivati na problem odlaganja otpada na Trgovskoj gori
8
F
FENA
10.12.2019. u 16:27
6
komentara
8

dijeljenja
Bratić: Stalno ukazivati na problem odlaganja otpada na Trgovskoj gori
Poslanik Poslaničke grupe "Zajedno za BiH” u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) Senad Bratić apelovao je danas da svi organi u BiH zajednički preduzmu potrebne mjere kako bi na spriječila namjera Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori, na samoj granici s BiH, u blizini općine Novi Grad/Bosanski Novi.
Bratić je rekao da se mora konstatno upozoravati na taj problem, kako bi se i međunarodnoj javnosti skrenula pažnja na najavu Republike Hrvatske o skladištenju otpada iz Nuklearne elektrane Krško na spomenutoj lokaciji.

To, kaže, mora biti prioriet i u vanjskoj politici BiH.

Bratić je, tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine, podsjetio da se u slivu rijeke Une nalaze općine iz oba bh. entitieta u kojima živi oko 230.000 stanovnika i da bi odlaganje otpada bio atak na njih.

RS je proglasila i Park prirode "Una“ što bi, smatra, trebalo da bude dodatni adut u borbi protiv namjere Hrvatske da radioaktivni otpad odlaže na lokalitetu Trgovska gora.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić je također istakla da će se nastaviti zakonska "borba" kako bi Hrvatska spriječila da odlaže radioaktivni otpad u Čerkezovcu, te da će u tom smislu biti formiran i ekspertsko-pravni tim.

Po ranijim najama, Hrvatska ima namjeru da radioaktivni otpad iz NE Krško odlaže na lokaciji Čerkezovac-Trgovska Gora na granici sa BiH, u neposrednoj blizini rijeke Une i općine Novi Grad/Bosanski Novi.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...