NSRS
617

Bratić prozvao Dodika: Ne pokušavajte Bošnjake svesti na vjersku skupinu

S. Š.
Senad Bratić (Foto: Screenshot)
Senad Bratić (Foto: Screenshot)
Poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Senad Bratić na današnjoj posebnoj sjednici prokomentirao je nastupe Milorada Dodika u kojima Bošnjake naziva muslimanima.

Bratić je upozorio Dodika da poštuje Ustavom propisanu terminologiju i da ne pokušava Bošnjake svesti na vjersku skupinu.

“Ne pokušavajte Bošnjake svesti na vjersku skupinu nazivajući ih Muslimanima.Poštujte poslovnik NSRS i Ustav RS-e i FBiH i Ustavom propisanu terminologiju", naglasio je Bratić.

Bratić je reagirao na višemjesečne istupe Dodika u kojima on nazivajući čitav narod isključivo vjerskom odrednicom pokušava negirati viševjekovni identitet tog naroda u BiH.

Podsjetimo, u svome obraćanju Evropskom parlamentu 16. marta, Milorad Dodik je ponovio svoju praksu da Bošnjake naziva muslimanima. Ovaj put je otišao korak dalje i optužio Evropsku Uniju da se kao bori protiv "muslimanske države", a u Bosni i Hercegovini joj daje podršku

Citirajući član poslovnika NSRS i odredbe Ustava, kako RS-e, tako i Bosne i Hercegovine Bratić je jasno dao do znanja da ovaj obrazac ponašanja nije primjeren i u skladu sa važećim pravilima ponašanja i ustavnim odredbama.

"Ne znam za vaše motive, ali nije korektno i ljudski da ovako nastupate i ja vas molim da se vratite okviru Ustava", poručio je Bratić na kraju svog obraćanja na današnjoj posebnoj sjednici NSRS.