Loša poruka
40

Bratić očekuje zabranu skupa podrške Mladiću 11. jula u Banjoj Luci

FENA
Senad Bratić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Senad Bratić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Senad Bratić ocijenio je za Fenu da je odobreni miting podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću, 11. jula u Banjoj Luci, na dan komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici, loša poruka svim narodima te očekuje da će biti zabranjen.

Banjalučka policija odobrila je miting podrške Mladiću, pod nazivom "Podrška generalu Ratku Mladiću - stop lažima o Srebrenici", a koji je prijavio Srđan Vukojević, koji za sebe tvrdi da je predstavnik nacionalističke organizacije "Srpskog sabora Zavetnici" za Banju Luku.

"To je loša poruka građanima bez obzira na nacionalnu pripadnost. Moramo se međusobno poštivati, kao i žrtve bez obzira na to iz kojeg su naroda. Znamo da je 11. jula komemoracija srebreničkim žrtvama i oni nisu laž, već, nažalost, istorijska činjenica što su potvrdile presude međunarodnih i domaćih pravosudnih institucija", istakao je Bratić.

Istakao je da loša poruka i da miting podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću organizuju ljudi koji nemaju ni mjesto prebivališta u BiH, već u susjednoj državi.

"Mislim da je policija RS-a trebalo da ozbiljnije analizira njihov zahtjev i nije trebalo da se taj skup 'poklopi' s 11. julom i komemoracijom žrtvama u Srebrenici. To nam ne treba, i bez obzira na to o kome se radi, potreban nam je minimum za suživot i budućnost na ovim prostorima, a na prvom mjestu je potrebno da poštujemo sve žrtve", istakao je Bratić.

Nada se da će skup biti zabranjen ili prolongiran za neki drugi datum.

"Pa neka pričaju tu svoju obmanu i priču, ali ne trebaju nam neodgovorni pojedinci sa strane", rekao je Bratić za Fenu.

Po odobrenju policije u Banjoj Luci, 11. jula na Trgu Krajine u Banjoj Luci, s početkom u 18 sati, najavljen je miting podrške Mladiću, nakon čega će učesnici skupa prošetati banjalučkim ulicama od Narodnog pozorišta RS-a do Hrama Hrista spasitelja u centru grad.

U saopćenju "Srpskog sabora – Zavetnici" objavljenom na zvaničnoj internet stranici negira se genocid u Srebrenici te veliča Ratko Mladić.