BiH
0

Branković zatražio odgodu parlamentarne rasprave o privatizaciji Željezare Zenica

FENA
Današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta počela je pauzom nakon zahtjeva premijera FBiH Nedžada Brankovića da se odgodi poslanička rasprava o ugovoru koji se odnosi na svojevremeno privatiziranje Željezare u Zenici.

U obrazloženju svog zahtjeva, premijer Branković je kazao da se Vlada želi obratiti Parlamentu kad bude imala kompletnu inormaciju o svojim namjeravanim kontaktima s partnerima te o mehanizmima koje može imati na raspolagnju u rješavanju problema aktuelnih u zeničkoj kompaniji, privatiziranoj 2004. godine, kada su stvorena dva pravna subjekta - Mitall Steel i Željezara.

"Namjera Vlade je da problemi radnika Željezare Zenica ne ostanu u sjeni dešavanja u Mital Steelu. Vlada želi da tretira jednako radnike i Željezare i Mitala", kazao je premijer Branković, obrazlažući zahtjev za odgađanje ove rasprave u Parlamentu.

Podržao ga je predsjednik Kluba SDA Ibrahim Nadarević i zatražio polusatnu pauzu u radu Parlamenta.

Odgađanju rasprave o Željezari usprotivio se predsjednik Kluba poslanika SDP-a Nermin Nikšić. Taj Klub je zajedno s kolegama iz poslaničkog kluba Bosanskohercegovačke patriotske stranke - Sefer Halilović tražio početkom augusta održavanje ove vanredne sjednice u Parlamentu.

Protiv odlaganja sjednice danas se izjasnio i predsjednik Sindikata BiH Edhem Biber riječima da treba razgovarati o složenoj situaciji u zeničkoj kompaniji te u ovom trenutku donijeti zaključke barem o predviđenom socijalnom programu za zbrinjavanje radnika.

Sjednica je zakazana na zahtjev 21 poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Bosanskohercegovačke patriotske stranke - Sefer Halilović (BPS). Prvobitno je bila zakazana za 30. august, ali je odgođena zbog obaveza federalnog premijera Nedžada Brankovića i resornog ministra Vahida Heće.

Radnici privatizirane "Željezare Zenica", danas "Mittal Steel Zenica", nezadovoljni zbog neispunjavanja obaveza poslodavca, organizirali su 1. augusta generalni štrajk kojeg je Općinski sud Zenica obustavio zbog propusta u organizaciji.

Novi generalni štrajk radnika zakazan je za 13. septembar.

Osnovni zahtjev radnika je da visina cijene netosatnice ne može biti manja od 2,5 KM.

U Informacija o izvršenim ulaganjima u prethodnom periodu u Željezari Zenica/Mitall Steel Zenica, koju je pripremila Vlada Federacije BiH, navodi se da nije pokrenuta integralna proizvodnja, zbog čega nije došlo do zapošljavanja u skladu s ugovorom, a prema izjavama uprave završene su sve procjene potrebne za pokretanje te proizvodnje.

Ova proizvodnja bi prema očekivanjima trebala krenuti krajem 2008. godine, uz obavezu novog zapošljavanja.

Socijalni paket uglavnom se izvršava, a u toku su pregovori za utvrđivanje najniže netosatnice i zaključivanje aneksa kolektivnog ugovora kojim će biti regulirana najniža netosatnica, naknade plata i otpremnine, stoji u informaciji Vlade FBiH.